Reede, jaanuar 30, 2015
 

Merikotkad lendasid “kokkutulekule”

Maie Vikerpuur
Loomaarst Maie Vikerpuur, kes on ka linnuvaatleja, saatis Hiiu Lehele toreda foto tõelisest merikotkaparvest, millest ligi 30 isendit nii Eestist kui Soomest.
Vikerpuur kirjutas pildile lisaks, et eelmise nädala neljapäeva hommikul helistas talle Orjaku sadama elanik Kati Kukk ja ütles, et tema meelest on juba kaks päeva sadama lähedal jääl näha umbes
30 merikotkast. “Ma ei uskunud kohe teda. See tundus ilmvõimatu, et nii palju kotkaid, aga ma ei suutnud arvata ka, mis lindudega ta saaks neid segi ajada,” rääkis Vikerpuur.
Urmas Sellis ütles, et Orjaku linnuvaatlustornist on Käina lahel nähtud ka rohkem merikotkaid korraga. “Enamasti on kambast suurem osa ühe- kuni viieaastased noorlinnud, kes ei pesitse, vaid vaatavad niisama ringi ja otsivad kohta elus. Tõenäoliselt oli seal Soome noori ka seas,” lisas Sellis.
24 kotkast korraga
“Kati vaatles linde binokliga ja ütles, et sabasuled on valged, seepärast ta neid kotkasteks pidaski. Sõitsin sadamasse ja tõesti… Mis sa kostad! Igal pool lendas merikotkaid!” jagas Vikerpuur võimsat emotsiooni. Tema loendas kokku 24 lindu, aga ta ei välistanud, et päev varem võis kotkaid rohkemgi olla.
“Kust ja kuidas need kotkad kõik siia oskasid kohale lennata, see jääb saladuseks, aga teada on, et mõned päevad varem olid kohalikud kalamehed käinud kalapüügivahendeid kontrollimas ja ilmselt jäi neist jääle ka kalu. Seal nad siis tülitsesid koos vareste ja haigrutega kalade pärast.”
Kati Kukk, kelle kodu on otse Orjaku sadama kõrval asuva Tuletorni sadama kail, ütles lehele, et ta pole kunagi varem nii suurt hulka merikotkaid koos näinud. Kotkad toimetasid paarisaja meetri kaugusel asuva lahvanduse äärtel ja nagu talle tundus, siis olid nad üsna rahulikud. “Oleme neid päris pikalt jälginud – lihtsalt istuvad vee ääres. Ma ei ole märganud, et nad midagi veest võtaks või saaks,” rääkis Kukk kolmapäeval, kui parv juba lahkunud oli.
“Eks seal ikka pidulaud kaetud oli,” ütles kotkaekspert Urmas Sellis. “Kui kõht täis, siis päris lauas ka kogu aeg istuda ei taha, vaja natuke ringi kõndida, aga ära minna ka nagu ei raatsi…,” naljatas ta.
Ta oletas, et vees võis olla kas kalarappeid või surnud kalu, sest sellele viitab ka haigrute ja kajakate suurem koondumine.
Kati Kukk kirjeldas, kuidas kolmapäeval jalutas üks merikotkas otse sadama suus oleva lahvanduse ümber jääl. Vikerpuur rääkis, et ka tol päeval, kui tema kotkastest pilti tegemas käis, käitusid linnud julgelt. Nad ei teinud sealsamas, Reigi saare lähedal jääl tegutsevatest kahest kalamehest väljagi ning ka sadamakail võisid inimesed vabalt kõndida. “Tavaliselt ettevaatlikke linde see ei häirinud.”
Talle hakkas silma, et mõned kotkad olid varustatud ka ilusate värviliste jalarõngastega. “Selle järgi võis öelda, et osa neist olid Eesti, osad Soome päritolu linnud,” lisas Maie Vikerpuur.
Kotkaklubi Hiiumaa koordinaator Renno Nellis ütles Hiiu Lehele, et Hiiu saarel pesitseb 30 kuni 35 paari merikotkaid ja 1 paar kaljukotkaid. Seega ei jõudnud Orjakusse Soomest tulnud külalistega kohtuma mitte päris kõik meie saare merikotkad.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411