Reede, jaanuar 30, 2015
 

Kinnisvaratehingud Eesti kokkuvõttes tõusuteel, saartel vähenemas

Hiiumaa notar Maira Kattel tõestas 2014. aastal kinnisvaraga seotud tehinguid kokku 419 korral. Langus pole suur, aga siiski viie tehingu võrra tunamullusest vähem.
Kõigist Hiiumaa notari tõestatud mullustest tehingutest olid kinnisvaraga seotud 27 protsenti.
“Hiiumaal omandavad kinnisvara hiidlased või Hiiumaaga seotud eestimaalased, eesti inimesed Eestist või eesti inimesed, kes juba aastaid töötavad ja elavad välismaal, loomulikult ka juriidilised isikud,” selgitas Kattel. Ta lisas, et välismaalasi kinnisasja omandajatena väga palju ei ole. “Kuna me sellist statistikat ei tee, ei oska isegi öelda, kas mullu mõni välismaalane kinnisasja omandas.”
Eestis keskmiselt tõusis kinnisvaratehingute arv kuue protsendi võrra. Kinnisvaratehingute arv vähenes mullu kolmes maakonnas: Saaremaal 6, Jõgevamaal 3 ja Hiiumaal 1 protsendi võrra.
Kõige enam kasvas mullu tehingute arv Viljandimaal – 12 protsenti, järgnesid 11 protsendiga Lääne-Virumaa ja Läänemaa.
“Ootuspäraselt tehakse enamik kinnisvaraga seotud tehinguid suurtes linnades, aga tehingute arv kasvab praegu kõige rohkem väikestes linnades,” selgitas Eesti notarite koja esimees  Tarvo Puri. “Statistika on siiski mõnevõrra riukalik ega näita alati sajaprotsendilist tõde, sest näiteks Järvamaa kinnisvara võib müüa ka Tartus ja Hiiumaa kinnisvara saab kinkida Tallinnas.” Seega ei pruugi igal puhul objektid asuda samas maakonnas, kus tehing allkirjad saab.
Eestis kokku tõestasid notarid mullu 64 964 kinnisvaratehingut, neist ligi pooled moodustasid Tallinna ja Harjumaa tehingud. Kõige enam tõestati müügitehinguid, aga tehti ka kinkelepinguid, seati hüpoteeke ning jagati kasutusõigust.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411