Teisipäev, jaanuar 6, 2015
 

Järgmine torm tulekul?

Harda Roosna | Hiiu Leht
Soome meteoroloogid ennustavad nädala lõpuks tormi, mis võib kasvada suisa orkaaniks ning mis tabab Norra ja Rootsi edelaosa, Taanit ja Baltimaade rannikut.
Riigi ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak ütles Delfile, et torm võib tulla äge ja otse Eesti peale, aga võib ka üldse mitte tulla. “Me esialgu ootame ja vaatame, mis sellest saab ja kuidas see tuleb. Torm tuleb Atlandi ookeanilt ja Norras on see kindlasti väga äge,” ütles Paljak.
Paljaku sõnul on enam­vähem selge, et torm tuleb, aga mis piirkonda see rohkem haarab, on teine küsimus. “Praegune pilt on selline, et tsüklon tuleb Soome lahe peale ja sellisel juhul on kõige ägedam tuul Läti-Leedu rannikul. Sellisel juhul pole ka merevee tõus Pärnus nii suur.”
Soome meteoroloogide hinnangul tuleb nädalavahetusel torm, mis võib paisuda orkaaniks. Tuulepuhangud võivad tormi ajal ulatuda 40 meetrini sekundis ning lained võivad Läänemerel paisuda enam kui kümnemeetristeks.
Kui soomlaste ennustused peavad paika, on olemas väike tõenäosus, et torm kasvab orkaaniks. See tähendab, et keskmine tuule kiirus on kümne minuti jooksul üle
32 meetri sekundis.
Nädalavahetusel möllanud talvetorm Hiiumaal päästjatele väljakutseid ei põhjustanud, küll segas laevaliiklust. Tormi tõttu jäi ära kaks reisi: laupäeval kell 23 Rohukülast väljuma pidanud reis ja pühapäeval kell 8.30 Heltermaalt väljuma pidanud reis.
Samuti põhjustas maru nädalavahetusel elektrikatkestusi: reedel oli Hiiumaal vooluta 133 ja pühapäeval 1159 majapidamist.
Fotol on tormilainetus Ristna rannal.
Delfi/HL

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411