Teisipäev, jaanuar 27, 2015
 

Hiidlased eelistasid kodumaiseid teoseid

Mullu laenutasid lugejad Hiiumaa raamatukogudest peamiselt neid raamatuid, mille tegevus toimub kodusaarel või on autor seotud Hiiumaaga.
Hiiu Lehe palvel 2014. a laenutusi maakonnas hinnanud Hiiu valla raamatukogu pearaamatukoguhoidja Kristel Pärnsalu rääkis, et edetabeli eesotsas on raamatud, mille tegevus toimub Hiiu saarel või on siis autor saarega seotud. Ta tõi välja, et lugemiseelistustes tõusevad esile ka raamatud, millest kõneldakse meedias.
“Samuti võib julgelt öelda, et hiidlased eelistavad lugeda Eesti autorite teoseid,” ütles Pärnsalu ja nimetas Hiiumaa raamatukogude lugejate meelisautoreid:
Erik Tohvri, Esta Aksli, Helju Pets, Andrus Kivirähk, Mart Kadastik, Ira Lember ja Tuule Lind.
Pearaamatukoguhoidja sõnul määrab laenutuste hulka olulisel määral seegi, mitu eksemplari soovitud raamatut raamatukogus leidub: mida enam neid on, seda kiiremini ja rohkematele lugejatele saavad raamatud kättesaadavaks.
Noorte lugejate valikuid on aidanud suunata Kärdla linna­raamatukogu korraldatud igaaastased lastekirjanduse ülevaateloengud.
Kohtumised autoritega määravad
Kristel Pärnsalu rääkis, et mullu korraldas Kärdla linna­raamatukogu ka rea kohtumisi populaarsete lastekirjanikega nagu Aidi Vallik ja Ilmar Tomusk. “Kohtumiste järel täheldasid raamatukoguhoidjad nende autorite laenutuste arvu kasvu,” märkis Pärnsalu. Ta tõi näiteks, et Tomuski sari “Kriminaalsed…” on enim laenutatud lasteraamatute seas.
Laste lemmikute liidrikohal on siiski Andrus Kivirähki
raamatud “Leiutajateküla Lotte” ning “Kaka ja kevad”. Laste eelistustesse kuulusid mullu veel Janno Põldma “Lotte ja kuukivi saladus”, Kristiina Kassi “KäruKaarel”. Siit ilmneb, et Hiiumaa lapsed loevad ennekõike Eesti lastekirjandust.
Kristel Pärnsalu rääkis, et lapsed on soojalt vastu võtnud ka Põhjamaade lastekirjanike nagu Sinikka Nopola, Maria Parri, Martin Widmarki ja Ulf Starki raamatud. Üks laenutatumaid raamatuid oli mullu Martin Widmarki “Muumiamõistatus”.
Noorte eelistusi hinnates märkis pearaamatukoguhoidja, et noorte hulgas on väga populaarne fantaasiakirjandus, millest enim on loetud “Öö Koja” sarja raamatuid (2010–2014, autor
P. C. Cast). Mullune menukaim noorsooromaan aga oli John Greeni “Süü on tähtedel”.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411