Teisipäev, detsember 23, 2014
 

Saabuva muusikaaasta tähelepanuteravik pööratakse Tobiasele

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Hiiumaa muuseum plaanib järgmisel, muusikaaastal tähele­panuteraviku suunata Käinas sündinud heliloojale Rudolf Tobiasele.
SA Hiiumaa Muuseumid pere eesotsas teadusdirektori Helgi Põlloga kutsus novembri lõpul kokku huvilised, kes soovivad sõna sekka öelda Tobiase majamuuseumi paremaks kasutamiseks.
Kokkutulnud jaotati viide töörühma ja iga rühm pidi välja pakkuma oma nägemuse Tobiase memoriaalmuuseumi kohaturunduse ja kasutusvõimaluste kohta.
Autentsest klaverist IT lahendusteni
Muinsuskaitseameti vaneminspektor Dan Lukas ütles, et kogu kompleks on mitmekihiline ja esmalt peaks seda vaatlema helilooja koduna. “Siin on fantastilisi ruume. Näiteks nurgatoas, kus Tobias sündis, võiks olla koht, kus pannes pähe kõrvaklapid, saad autentses keskkonnas kuulata tema muusikat,” kõlas tema soovitus.
Rääkida võiks Tobiasest ja tema muusikast, ümbrusest, vaadetest. Osa infot võiks olla nii muuseumi kodulehel, trükistel, aga ka projektsioonina kas siis mõne toa lael või valgel seinal.
Lukas leidis, et majas peaks kindlasti olema Tobiase autentne klaver ajastu aura tekitamiseks, ning eraldi muusikatuba, kus väikese tasu eest saaks klaverit mängida, Tobiase muusikat kuulata ja noote sirvida. Samas nentis Lukas, et tavaturistile on sellist atraktsiooni raske müüa.
Sihtasutuse direktor Toomas Kokovkin pakkus, et Tobiase majamuuseumi võiks esitleda ka kui tolleaegset talu – keskkonda, kus Tobias sündis. “Pigem elamus, kui muuseum. See võiks olla koht neile, kes tahavad peatuda siin kauemaks, mitte vaid läbi joosta,” ütles ta.
Veel pakkus ta, et osades ruumides võiks korraldada ettevõtmisi ja seminare. Sealne mööbel peaks olema selline nagu oli kasutusel tollal kui Tobiased majas elasid.
“Siit ära minnes peaks külastajal olema teave, kes oli ja kuhu jõudis Tobias,” lisas Kokovkin.
Hiiumaa turismikoordinaator Lia Rosenberg ütles, et eriti noored otsivad muuseumist uudsust ja emotsiooni: “Lapsed mäletavad emotsionaalseid hetki ja seda peaksid nad siit saama,” ütles Rosenberg ja soovitas Tobiase majamuuseumi lisada klassiekskursioonide sihtkohtade loetellu.
Purgimuusika ja kalakuju
“Hea, et on inimesi, kes soovivad meiega kaasa mõelda,” rõõmustas Põllo. “Igal juhul oli ilusaid esitlusi ja mõtteid palju,” nentis Põllo arutelu kokku võttes.
Ta tõi näiteks idee, et Tobiase “Joona lähetamisele” mõeldes võiks Käina lahe äärde paigutada suure kala kuju või siis parve ning siduda selle kirikuköstrite teemaga. “Palamuse köster tuleb kohtuma Tobiase isaga, kes oli samuti köster!” naeris Põllo. Põnev ettepanek oli, et maja sahvris võiks olla purgid, mille kaant avades kostaks Tobiase muusika. Teha võiks matkaraja muuseumist Käina lahe äärde, samuti võiks muuseumi lähedale ehitada linnuvaatlustorn.
“Oma arutlustega tahame jõuda teadmiseni, milline Tobiase sünnimaja võiks välja näha,” ütles Põllo. Samuti soovitakse Tobiasest rohkem teada anda läbi erinevate tegevuste, lavastuste, kujundite ja võimaluste.
“Rahalised võimalused pole veel selgunud, aga mõtteid ja ideid kogume,” kinnitas Põllo. Tegevusi planeerib muuseumi­pere siiski alles järgmisesse aastasse.
Ta märkis, et Eestis on vähe muusikutele pühendatud muuseume. “Peame nägema vaeva, et kasvõi meie endi koolide õpilased teaksid muuseumi muusikatunni kaudu meie muusika- ja kunstiinimesi,” sõnastas ta ühe eesmärgi.
Kuigi muuseumi sisupoole üle arutlused alles käivad, on Tobiase majas muutusi juba mitmeid. Õuest puude mahavõtmisega on avatud vaade Käina lahele, majja on paigaldatud maaküte, tihendatud-renoveeritud aknad ja majas on üle pikkade aastate jälle soe. Kõrvalhooned on saanud uued katused. Kogu see töö tehti viimase aasta jooksul.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411