Teisipäev, november 4, 2014
 

Pöördumine iseseisva piirivalve taastamiseks

1. novembril, Eesti piirivalve loomise 92. aastapäeval algatasid endine piirivalveameti peadirektor viitseadmiral Tarmo Kõuts ja Tartu ülikooli emeriitprofessor Ülo Vooglaid kollektiivse pöördumise riigikogu poole, millega soovitakse taastada eraldiseisev piirivalve kui riiklik relvastatud organisatsioon siseministeeriumi valitsemisalas.
Põhjusena tuuakse drastiliselt muutunud julgeolekuolukord Euroopas. “Peame vajalikuks, et taastatakse piiride valvamise ja kaitsmise võimekus, luues iseseisev ja vahetult välispiiri valvamise ja kaitsmisega tegelev asutus. Institutsioon, mis tagab riigi julgeolekut piirivalve tegevuspiirkonnas ning päästab inimesi Eesti merealadel ja piiriveekogudel. Seetõttu peame vajalikuks, et taastatakse piirivalve kui riiklik relvastatud organisatsioon siseministeeriumi valitsemisalas,” seisab pöördumises.
See tagaks pöördumise esitajate hinnangul Eesti vabariigi piiride valvamise ja kaitsmise optimaalsete kulutustega.
Pöördumise üks algatajaid, aastatel 1993–2000 piirivalvet juhtinud viitseadmiral Tarmo
Kõuts ütles, et Eesti piiri valvamine ei vasta praegusele julgeolekuolukorrale ja Schengeni nõuetele.
Kõutsi hinnangul lammutati teguvõimas ja rahvusvahelisel tasemel tunnustatud Eesti piirivalve läbimõtlematute reformidega, millest kõige hävitavamaks osutus poliitiline otsus liita piirivalve politseiga.
Kõutsi kinnitusel on ümberkorralduste tõttu märkimisväärselt langenud ka riigi võimekus korraldada merepäästet, mis seaduse kohaselt on piirivalve ülesanne. “Piirivalve merekordonid ja regionaalsed merepääste koordineerimise allkeskused on likvideeritud, laevastik kiratseb ning mereõnnetustele reageerimise aeg Eesti päästepiirkonnas on langenud poolelt tunnilt kahele tunnile.”
Pöördumise esitajate arvates peaks Eesti joonduma lähinaabrite Läti, Leedu, Soome ja Norra järgi, kus kõikjal valvavad ja kaitsevad välispiiri eraldiseisvad paramilitaarsed asutused siseministeeriumi alluvuses.
Hoiatava näitena mainitakse pöördumises Leedut, kus politsei ja piirivalve liideti 1994. aastal ning kuus aastat hiljem oldi sunnitud need taas lahutama.
Pöördumise esitajad kutsuvad kõiki, kelle arvates nende mure on õigustatud, avaldama oma toetust andes allkirja veebilehel www.taaspv.eu

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411