Reede, november 21, 2014
 

Parim vabatahtlik patrullis tänavu 158 tundi

Helja Kaptein
Tänavu pälvis parima abipolitseiniku tiitli Ave Uljas, kes kogukonna hüvanguks teinud sel aastal 158 tasuta patrulltundi.
Pühalepa vallas elav Ave Uljas (48) rääkis, et juba tema isa käis Saaremaal aastakümneid korrakaitsjatel abiks. “Politseinikuamet on mul kogu aeg mõttes tiksunud, aga õppima läksin hoopis eesti keelt ja kirjandust,” meenutas Uljas. Ülikool jäi küll lõpetamata, sest tuli armastus, pere ja lapsed. Nüüd kui lapsed on suuremad ja ema hoolt enam niiväga ei vaja, jääb Avel aega ülegi.
Nii soovitaski tuttav politseinik Moonika Raudsepp tal neile appi tulla. Pakkumine sobis, sest nagu Ave ise ütleb “tantsulemb ma ei ole, laulda ei oska, aga see töö on mulle alati meeldinud”.
Uljasele meeldib ka see, et abipolitseinikku ei visata vette tundmatus kohas, vaid pidevalt on hästi palju koolitusi. Põhitöö, Tormi Konsumi kassapidaja ameti kõrvalt ta küll rohkem kui korra kuus end täiendamas käia ei jõua, kuid suureks abiks on seegi.
Uljas meenutas, kuidas esimene kord patrullis autojuhile puhumistoru ulatades käsi värises: “See oli uus ja võõras tegevus.”
Patrulli minnes on ka abipolitseinikul seljas kuulivest, kaasas raadiojaam, pipragaas, käerauad. Ei pipragaasi ega käeraudu pole õnneks veel kasutada vaja olnud.
Kolme aasta jooksul, kui Uljas on koos politseinikega patrullis käinud, pole ta veel kordagi hirmu tundnud. “Alati on olnud kõrval politseinik ja Hiiumaa ongi suhteliselt turvaline maakond,” nentis ta. “Ärevaid olukordi on küll tekkinud, aga kassas töötades on paljud inimesed vähemalt nägupidi tuttavad ja tead juba, kuidas nendega suhelda. Korra tuli küll ära viia alkoholi-
joobes mees, kes ei saanud aru, mida ta teeb ja kus ta on. Lootsin, et ta rahuneb, kui vormikandjaid näeb, aga ei – viin oli teinud oma töö,”  meenutas ta üht juhtumit.
Enamasti valvekorra ajal midagi erilist ei juhtugi, ette tuleb kiiruse ületamisi, helkurita liiklemist, tülisid. “Silmad tuleb siiski lahti hoida, sest mina veel ei taba alati, kui kaasasolev politseinik juba ütleb, et oot, lähme vaatame! Samas tavaliiklejana oskan juba rohkem vigu ja eksimusi tähele panna kui varem,” nentis Uljas.
Uljas rääkis, et õnneks suhtuvad kodused tema tegevusse mõistvalt ja tänas vanavanemaid, kes alati on nõus lapsi enda juurde võtma, kui ta ise patrulli läheb.
Kassapidajana teeb ta pikki päevi, et oleks rohkem vaba aega patrullis käia. Ka tööl on tema ärakäimisi soositud: graafik tehakse nii, et Ave saaks osaleda nii koolitustel kui patrullides. “Alati on vastu tuldud, kui soovin vaba päeva.”
Ta kinnitas, et patrulliskäimiste pärast midagi tegemata ei jää ja koduseid töid teeb siis, kui aega on.
“Kes seda korda ikka peab, kui seda ise ei tee!” peab Ave Uljas oma hobi väga oluliseks.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411