Teisipäev, november 25, 2014
 

Nööbist kinni

Eelmisel esmaspäeval ja teisipäeval oli kuulda, kuidas mingid lennukid lendasid hästi madalal Hiiumaa kohal. Mis lennukitega tegemist oli?

Vastab kaitseväe peastaabi pressijaoskonna kapten Arvo Jõesalu: Sel [eelmisel – toim] nädalal on pea igapäevaselt teinud meie saarte ümbruses treeninglende õhuväe õppereaktiiv L-39 ja kaks Saksa õhuväe hävitajat Eurofighter. Hiiumaa ja Saaremaa kohal on meie õhuväel treening- alad ja kui ilm lubab, siis lendavad õhuväelased ja harjutavad õhuturvet sisuliselt iga päev. Ehk siis meie ja liitlaste õhuväelasi võib Hiiumaa taevas kohata päris tihti. Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks. Balti riikide õhuturve moodustab osa NATO targa kaitse (Smart Defence) kontseptsioonist, mille eesmärgiks säästa alliansi liikmesriikide ressursse panustades erinevatesse võimekustesse ühiselt. Saksa õhuvägi võttis Balti riikide õhuturbe taanlastelt üle 1. septembril. Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvavad praegu Ämaris baseeruvad Saksa hävitajad, Šiauliais baseeruvad Portugali ja Kanada hävitajad ning Poolas Malborki lennubaasis paiknevad Hollandi hävitajad.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411