Teisipäev, november 25, 2014
 

Kaljuste stipendiumi sai Reet Ristmägi

KAIA RIKSON
Kõrge tunnustuse, Heino Kaljuste nimelise stipendiumi pälvis tänavu hiidlane Reet Ristmägi (24).
Kaljuste sihtfond, mis loodi 2000. aastal dirigendi perekonna, Eesti muusikaõpetajate liidu ja Eesti muusika- ja teatriakadeemia poolt, annab üle aasta välja stipendiumi muusikaõpetajale ja muusika-
pedagoogika üliõpilasele.
Seekord anti preemia Eesti muusika- ja teatriakadeemia (EMTA) magistrandile Reet Ristmägile eelmisel teisipäeval Heino Kaljustele pühendatud koolimuusikapäeval Westholmi gümnaasiumis.
Ristmägi ütles, et tunnustusi pole tal seni veel eriti palju kogunenud. “Algklassides sain kevadtüdruku valimistel parima diskotüdruku tiitli,” naljatas ta. Samuti märkis paari olümpiaadi diplomikohta põhikooliajast. Tõsinedes meenutas ta, et sai kolm aastat tagasi muusikakriitika konkursil “Luubi all” teise koha ja eriauhinna.
“Sageli on õppejõu hea sõna tunni lõpus või mõne kontserdikülastaja spontaanne tänuavaldus tähendusrikkam tunnustus kui stipendium või konkursikoht,” lisas Ristmägi. “Aga tunnustus on närvikõdi ja enesekindlust lisab ka.”
Matemaatikust muusikuks
Reet sündis ja kasvas Hiiumaal, Lõpe külas, õpetajate Margarita ja Aare Ristmägi peres. Kooliteed alustas ta Palade põhikoolis, pärast seda läks õppima Nõo reaalgümnaasiumisse.
Kaheksa aastasena alustas ta klaveriõpinguid Kärdla muusikakoolis. “Klaver on tänaseni minu esimene instrument,” ütles Ristmägi ja meenutas tänutundega oma esimest ja unustamatut klaveriõpetajat Ene Eimret.
Tõsisem otsus muusikaga tegelda sündis alles siis, kui ta oli aasta Tartu ülikoolis matemaatilist statistikat õppinud. “Ühel konkreetsel hetkel sain aru, et mul puudub reaalne tahe selle alaga end kogu eluks siduda,” rääkis Reet Ristmägi.
Samal ajal õppis ta vabaainena klaverit Inna Samuilovi käe all ja laulis Tartu ülikooli Akadeemilises naiskooris, mille dirigent oli Triin Koch. “Need kaks tegevust näitasid muusikat teisest valgusest, eriti koorilaul – harjusin muusikast mõtlema, sellesse süvenedes.”
Nii jäidki matemaatikaõpingud pooleli ja praegu õpib Ristmägi EMTA magistrantuuris muusikapedagoogikat.
Kõik muutub
“Lapsena arvasin, et harjutamine on muusikaõpingute juures kõige raskem. Praegu leian, et harjutamine on üks meeldivamaid asju muusiku elus,” nentis Ristmägi, kel suur osa tänavusest aastast kulub magistritöö kirjutamiseks.
Mullu aga tuli ette, et ta harjutas 30–40 tundi nädalas ja nagu ta ise ütleb, väga meeldis see omamoodi teraapiline tegevus. “Muidugi mõjutas minu suhtumist ka repertuaar, mille valikul sain alati ise kaasa rääkida.”
Praegu ütleb ta, et muusikat õppides on kõige raskem hoopis vastutuse võtmine. “Tunnen, et mõnel väärikal kontserdil esinedes ei lähe ma lavale näitama enda parimat külge, vaid lihtsalt asja ära tegema,” selgitas ta. Samas tõdes ta, et vastutustunde raske koorma talumine on muutumas, kuna kasvavad kogemused ja koos nendega tuleb ka enesekindlus.
Ristmägi rääkis, et soovib edaspidi kindlasti muusikat õpetada, samas ise end ka muusikuna tegusana hoida. Kuna talle õppida meeldib, oletas ta, et ehk täiendab ta oma teadmisi lähiaastatel veel, enne kui õpetajana tööle asub.
Seda, kus ta kunagi tööle hakkab, ei osanud Ristmägi veel kindlalt öelda, aga kodusaar Hiiumaa on südames küll. “Hiiumaa on alati minu kodu ja puhkuse ajal olen siin nii palju kui võimalik, hiiu eluoluga aga hoiavad mind kursis kodused.”

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411