Teisipäev, oktoober 28, 2014
 

Sébastien Thiéry “Meie esimene miljon” etendub Kärdlas

VANA BASKINI TEATER
Arvatavasti on suurem osa inimestest kas nii või naa unistanud majanduslikult muretust ja külluslikust elust.
Paraku on seda antud vähestele ja suurem osa unistajatest jäävadki unistama. Ometi pole unistaminegi paha – teatud piirini on see taganttõukav ja tegutsemainnustav jõud. Kuigi on ka neid, kes ei hooli sugugi rahaküllusest ega mõnusamast elust, vähemalt sõnades mitte. Tekib küsimus – kas ka tegelikult? Mida me üldse rahaga teeme ja mis raha meiega teeb…
Selliseid ja muidki samalaadseid küsimusi esitab noor prantsuse näitleja ja komödiograaf Sébastien Thiéry oma komöödias “Comme s`ill en pleuvait”, mille Vana Baskini Teater on võtnud oma repertuaari pealkirjaga “Meie esimene miljon”.
Tüki lavastas Ivo Eensalu, kes esietendusega 14. märtsil tähistas oma 65. sünnipäeva. Mängivad Pirjo Levandi, Tõnu Kilgas, Merilin Kirbits ja Madis Milling.
Autorist
Sébastien Thiéry sündis Pariisis 1970. a. Ta omandas näitlejahariduse teatri- ja filmikoolis Cours Florent ning konservatooriumis. 30aastaselt hakkas ta kirjutama teatrile. Tema esimene näidend “Ilma liftita” (“Sans ascenseur”) jõudis lavale 2005. aastal Théâtre du Rond Point’is.
Nii selles kui enamuses oma järgmistest näidenditest oli laval ka autor ise. Samal ajal teatritööga tegi Sébastien Thiéry rohkelt kaastööd televisioonile. Aastatel 2004–2005 kirjutas ta üle kolmesaja osa Canal+’s näidatud seriaalile “Ema juures” (“Chez Maman”), milles ta ka ise näitlejana osales. Tema näidend “Sead Indiast”(“Cochons d’Inde” (sõnamäng: otsetõlkes tähendab küll sead Indiast, kuid sama sõnaühend tähendab ka merisiga) lavastati 2009. aastal Théâtre Hébertot’s. Näidend teenis kaks Prantsuse teatri tähtsaimat aastaauhinda ehk Molière’i: parima meesnäitleja ja parima komöödia auhinna.
Tema näidendite teravmeelsetes dialoogides ja absurdilähedastes situatsioonides võib aga leida sarnast ka kuulsa rumeenia näitekirjaniku-lavastaja Eugène Ionesco loomega.
2012. aastal tôi Bernard Murat Théâtre Edourad VII’s lavale S. Thiéry näidendi “Nagu küllusesarvest” (“Comme s’il en pleuvait”), mida saatis suur menu.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411