Teisipäev, oktoober 21, 2014
 

Koolikoorem märgatavas ülekaalus

Kadi Kiiver | Hiiu Leht
Käina gümnaasiumis läbi viidud 1.–4. klasside koolikottide kaalumise tulemusest ilmneb, et meie laste koolikottide kaal vastab tervisekaitsenõuetele vaid harvadel puhkudel. Suurimat kandamit tassivad ühes 3. klasside õpilased.
Koolikottide kaalumise kampaaniaga liitunud Käina koolis kaaluti koolikotte 6.–10. oktoobrini.
1. kl “rekord” 4 kilo
1. klassi juntsud tulid koolinädala kahel esimesel päeval kooli peamiselt ülekaaluliste koolikottidega. Lubatud 3 kg ületavaid kotte oli esimesel kaalumispäeval 19 õpilase seas 12, neist kaks raskemad kuni 4 kilo. Teisipäeval oli normi piires vaid kaks kotti. Ülejäänud nädalapäevadel oli kottide kaal normis või üksikutel puhkudel veidi üle normi.
2. kl “rekord” 5 kilo
2. klassi 12 õpilase koolikotid olid normilähedased teisi- ja kolmapäeval. Esmas- ja neljapäeval olid koolikotid ühe erandiga kõik üle 3 kg, sealjuures neljal puhul üle 4 ja ühel korral üle 5 kilo. Reedel olid ülekaalulised poolte õpilaste ranitsad, neist üks üle 4 kg.
3. kl “rekord” 6,4 kilo
3. klassi 14 õpilase koolikoorem oli kaalumisnädalal peaasjalikult ülekaaluline. Normaalkaalulisi kotte tuvastati esmaspäeval kolm, kolmapäeval üks ja neljapäeval seitse. Teisipäeval tuli vaid üks õpilane kooli alla 4kilose koolikotiga. Üle 5 kilo kaaluvaid kotte leidus iga päev, kolmel päeval ka üle 6 kiloseid. Rekordkaal oli 6,35 kg.
4. kl “rekord” 6,2 kilo
Ehkki neljandike koolikott võib kaaluda nooremate õppurite omast poole kilo jagu rohkem ehk 3,5 kg, leidus vaatlusnädalal normkaalus kotte napilt – esmaspäeval üks ja kolmapäeval kaks. Üle 4 kg kaaluva kotiga tuli nädala esimesel päeval kooli 11 õpilast, neist üheksa kott kaalus üle 5 kg.
Teisipäeval oli olukord veelgi hullem – tosina õpilase koolikott kaalus üle 5 kilo, sh ühel üle 6 kilo. Kolmapäeval oli 11 üle 4 kilost kotti, neist üks kaalus üle 5 kg. Reedel oli 15 vaadeldud 4. klassi õppuri koolikotist ülekaalus vaid neli.
Koolikottide kaalumisele kutsus üles Eesti Õpilasesinduste liit. Kampaaniaga liitus ühena 13 pilootkoolist Käina gümnaasium, kus kaalumist viis läbi kooli õpilasesindus. Kaaluja, õpilasesinduse liige Karmen Toimra märkis, et nädala jooksul kaalutud väikseim koolikoti kaal oli 1,25 kg (1. kl), suurim 6,35kg (3. kl).
Kooli direktor Ene Urman ütles eile, 20. oktoobril, et ei ole kaalumise kokkuvõttega veel tutvunud, küll aga on temani jõudnud eelnimetatud minimaal- ja maksimaalkaalud.
Tulemused saadetakse Eesti Õpilasesinduste liidule, kus nendest omakorda järeldused tehakse. “Ükski õppur ei tohiks kanda liialt rasket ranitsat, mis võib tekitada rühihäireid. On oluline et kool arvestaks tunniplaani koostades ka võimaliku koormaga, mis lastele kanda antakse,” sõnas õpilasliidu esindaja Liis Konsap.
Tervisekaitsenõuete järgi tohib 1.–3. klassi õpilaste ranitsa lubatud raskus koos sisuga olla maksimaalselt 3 kg ja 4.–6. klassi õpilaste koolikott tohib kaaluda kuni 3,5 kg.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411