Teisipäev, september 30, 2014
 

Millal jõuab odav piim poodi?

Toorpiima kokkuostuhinnad langevad kevadest saadik.
Piimatootjatel on mure, et piima kokkuostuhind on Venemaa sanktsioonide tagajärjel sügavas languses ja lõputult nad kahjumlikult toota ei saa.
On ju kõlanud väiteid, et piimatootmine on tänu Euroopa Liidu toetustele sama kasumlik kui kuritegelikud relvaäri, meelemürkide müük või naiste kupeldamine. Suurtootmiste puhul võib see nii tulus ju olla, väiksemate puhul, nagu Hiiumaa piimakarjakasvatajad, vaevalt see kogutud “rasvakiht” nii suur on.
Mis puutub piima töötlejatesse, siis nemad ei ütle, kes hinda langetab – seda teeb justkui piimaturg kuskil kaugel. Tegelikult tõmbavad just piimatööstused kokkuostuhinda alla ja esialgu ei kaota töötleja midagi.
Töötlejal on praeguses turuolukorras, kus Venemaale müüa ei saa, võimalus valmistada piimast pika säilivusajaga tooteid ja neid pool aastat ja isegi kauem laos hoida. Lisaks on piima töötlejate jaoks olemas ka Euroopa Liidu toetusostude võimalus.
Kui ministeerium pingutab otsimaks lahendusi, et Eesti piimatootjad n-ö ellu jääks, siis töötlejad elavad jätkuvalt “või sees”. Olukord tundub karjuvalt ebaõiglane, või kuidas?
Ja tarbijana tahaks teada, millal see hinnalangus ometi poodidesse jõuab. Seni pole seda kuskilt näha ja hinnad püsivad jätkuvalt paigal. Erinevalt Soomest, kus piimatööstused panid Vene turu tarbeks toodetud juustu odavmüüki.

30. september 2014

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411