Teisipäev, august 19, 2014
 

Viies TantsuFestival üllatas õpetajatega

Helja Kaptein
Nädal aega kestnud viiendal Hiiumaa TantsuFestivalil jagas oma oskusi ja teadmisi rahvusvaheline seltskond – kümmekond väga omanäolist juhendajat.
Ka korraldajate hinnangul olid tänavuse festivali eripäraks väga karismaatilised õpetajad. Üks festivali korraldajatest, Helena Pihel rääkis, et igal aastal püüavad nad midagi teisiti teha, ning seekordne erisus oligi rahvusvaheline õpetajateseltskond.
Tänavusel festivalil osales üle poolesaja huvilise, kellest vanim 35 ja noorim seitsmeaastane. Lisaks ligi 60 inimest, kes festivalinädala jooksu käisid nii etendusi andmas kui korraldajaid abistamas. “Kokku teeb see juba päris suure ja vahva pundi,” nentis Hiiumaa TantsuFestivali eestvedaja Rauno Zubko.
Töö mitmes kohas korraga
Reedel sai allakirjutanu osa tantsutöötubadest Käina koolimajas, neid toimus nii õuel kui saalis. Saalis jäid silma breiktantsu õppijad, kes erilisi hüppega samme harjutasid. Aias puude vahel tehti akrobaatikatundi, kus õpilased võtsid keerulisi poose. Akende all murul lõpetati tantsutehnika tundi venitusharjutustega. Nende õpetaja Ronja Ruta Pakalne tuli festivalile Lätist, kuid õpib Brüsselis tunnustatud P.A.R.T.S koolis kaasaegse tantsu tehnikat ja improvisatsiooni.
Selle aasta festivalile tõi Riia tantsuakadeemia kollektiiv etenduse “il cimento della struttura e dell’accento”. Läti tantsijaid oli laval ligi paarkümmend ja hiljem osalesid nad ka tundides.
Akrobaatikatunde juhendas Irma Castro Tallinnas tegutsevast OMAtsirkusest. “See on olnud väga populaarne töötuba,” kinnitas Pihel.
Peale akrobaatika oli tänavu uus ala ka breiktants, mida juhendas Marek Vetik – Baltimaade üks tunnustatumaid tegijaid, Submission Crew liige, D-lux ja Tantsugeen stuudiote treener.
“Kõige põnevam ongi lavastuste tegemine vaid ühe nädalaga,” ütles Zubko. “Noortele meeldib töötada kutselise tantsuõpetaja käe all, osaleda lavastuses, kus teevad kaasa koreograafid, heli- ja lavakunstnikud, kes osalejaga nädal aega tihedat tööd teevad.”
Lisaks saavad osalejad võimaluse esineda valminud lavastusega Tallinnas Kanuti Gildi saalis. Hiiumaa TantsuFestivalil tehtut näidatakse seal igal sügisel kahel õhtul järjest ja alati on neil etendustel olnud täismaja.
Tänavuses etenduses tegi kaasa 21 noort tantsijat. Nendega tegelesid kolm lavastajat: Sveta Grigorjeva, Jarmo Karing, Oksana Tralla ning kaks filmikunstnikku Ingel Vaikla ja Sylvia Köster.  Abiks olid ka kunstiline nõustaja Julia Koneva ja helikunstnik Gerhard Lock, kes on muusikateadlane ja helilooja, Eesti Muusika ja Teatri Akadeemias muusikateaduse doktorant. Lock töötab Tallinna ülikooli Kunstide instituudi muusikaosakonnas lektorina ja kahe rahvusvahelise toimetuskolleegiumiga ajakirja toimetajana.
Tantsida on tore!
Festivali töötube oli neli: akrobaatika, breik, kaasaegse tantsutehnika ja korraldajate töötuba.
“Viienda sünnipäeva puhul tegime ise töötoa, kus õpetasime liikumist populaarsete muusikavideode järgi,” lisas Pihel. Selgeksõpitud koreograafiaga esinesid nad laupäeva õhtul kooli saalis.
Nagu tavaliselt osalesid festivalil nii kohalikud noored kui kogenud tantsijad. Üks tänavu valminud kolmest lavastusest oligi mõeldud kogenud tantsijatele. Õpilasi juhendati nii grupis kui  individuaalselt. Edasijõudnute grupis oli 15 inimest, ning grupi suurus olenes õppijate tasemest ja taustast.
Pihel kahetses, et loovtantsudes osales vähem kohalikke lapsi, kui mullu. “Vanad kalad, kes kõik viis aastat osalenud, olid siiski kohal,” rääkis ta.
Käina kooli viienda klassi noormees Georg Rüütel ütles, et talle meeldisid enim korraldajate töötuba ja tantsutehnika õppimine. “Proovisin ka breiki ja akrobaatikat. Seal olid päris lahedad trikid, mida on tarvis palju harjutada,” lisas ta. Lasteaiaeast alates tantsinud Rüütel oli tantsulaagris neljandat korda ja tants on talle meeltmööda.
Tema klassiõde Katariina Koor, kes laagris käinud kõik viis aastat, rääkis, et tema jaoks pole tantsimine raske. Eriliselt meeldis talle lätlasest treeneri Ruta tunnid, kuigi vahel tekkis raskusi arusaamisega. “Pikemad tegevuste selgitused tõlgitakse, aga inglise keelest saame juba päris hästi aru,” ütles Koor ja lisas, et on juurde õppinud uusi samme ning saanud ka julgemaks, et ise tantsuliigutusi välja mõelda.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411