Reede, august 15, 2014
 

Lohesurf röövib purjelaudureid

HELJA KAPTEIN
Hiiusurfi surfilaagris oli mõnisada osalejat, kuigi viimastel aastatel on purjelauasõidu asemel kogunud populaarsust hoopis lohesurf.
“See võtab ilmselt osa huvilisi meilt ära,” oletas MTÜ Hiiusurf surfilaagris osalenud Tarmo Pajusaar Kristjan Kiisa surfikoolist. Siiski jagub tema kinnitusel piisavalt ka neid, kes purjelauaga sõita soovivad.
Purjelauasport pole ka liiga kulukas, kui seda oma rõõmuks harrastada, leiab Paljusaar: “Enamus inimesi jaksab osta kasutatud surfivarustuse, nii et see pole eriti kallis ala, aga päris tasuta ka kätte ei tule.”
Möödunud nädalal kogunes 300 surfiharrastajat Randmäe puhketallu kuuendasse surfilaagrisse. “Meie laager on mõeldud surfaritele. Nii neile, kes purjelauaga sõitnud juba eelmise valitsemiskorra ajal kui ka neile, kel alles alustamise mõte peas,” selgitas üks laagri korraldajaid Toomas Pertel.
Tuulesõltlaste laager
Laagris tutvustati uutele huvilistele surfimaailma ja vanad kalad said omavahel merel mõõtu võtta. “Laagris on suurepärane võimalus saada omale uus hobi ja tutvuda inimestega, kellelt saab head nõu küsida,” kinnitas Pertel.
Tema sõnul on Hiiusurfi laagri üks eesmärke luua mõnus ja rahulik õhkkond inimestele, kes jagavad ühist sõltuvust – tuulesõltuvust. Kahjuks polnud ilmataat seekord tuulega just eriti helde.
“Siia meelitas Hiiumaa, kus on isegi ilma surfamata hea olla. Eks me lootsime natuke sõita ka,” ütles Tarmo Pajusaar. “Tuuleõnne pole kahjuks olnud, peab ütlema, et ilmaennustus pidas paika.”
Tarmo ja Eva Pajusaar olid Hiiusurfi laagris teist korda ja viisid seal läbi purjelauakoolitusi nii algajaile kui edasijõudnutele. Tarmo rääkis, et kogenud sõitja mõne päevaga uut ei õpi, seega on laager rohkem “omade poistega” koosolemine ja mõõduvõtmine. Algkoolitusi aga sai teha ja väikese tuulega ongi hea lapsi vee peale panna. “Esimese sõidurõõmu saabki nõrga tuulega kätte,” kinnitas Pajusaar.
Surfar: Siia meelitas Hiiumaa ise
Tallinlased Airi ja Urmas Randmäe tulid laagrisse kogu perega. Airi surfab üheksandat, Urmas on sellega tegelenud 20 aastat. Tütar Õnneliis oleks juba varem surfata tahtnud kuid pidi enne pikkusesse kasvama, et laua peale saada. Surfilaargi treenerid ütlesid juba kümne minutilise laua peal olemise järel, et tüdruk võiks treeningutele tulla – potensiaali on.
Hiiumaal aga olid nad surfilaagris esimest korda. “Siia meelitas Hiiumaa ise, aga ka oma pere tunne. Selline väike seltskond, kus koos on rõõmsad ja lõbusad inimesed, kes armastavad merd, päikest ja surfi,” ütles Urmas Randmäe, keda tema enda sõnul viib merele adrenaliin.
Laagri ajal toimub alati ka harrastajate võistlussarja Bacardi Fun Hiiumaa etapp. Tavaliselt peetakse hooaja jooksul neli etappi ning Hiiumaa etapp on kolmas. Omavahel võtavad mõõtu nii lohesurfarid kui purjelaudurid, tuule puudumisel aga sõidetakse aerulaudadega. Distants on muutuv ning sõltub tuule suunast, tugevusest ja ranna eripäradest nagu kivid, vee sügavus jne.
Esimene Hiiusurfi laager oli aastal 2008 ning sellest alates on ühing laagrit korraldanud igal aastal, väljaarvatud mullu. Seega oli tänavune järjekorras juba kuues ja osalejaid nii Eestist kui välismaalt.
Hiiusurfi laagrit korraldab Hiiumaa surfiklubi ehk MTÜ Hiiusurf, millel liikmeid 25.
Võistlust toetab Eesti purjelaualiit ja peasponsoriks on Liviko.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411