Teisipäev, august 12, 2014
 

Küsimus suplusvee kvaliteedi kohta

Terviseameti lehel on kõigi avalike supluskohtade järel naerunägu, mis tähendab, et suplusvesi on vette minekuks puhas. Samas on kõrval nii mõneski rannas märge, et vees leidub sinivetikaid. Miks selline tähistus? Kui kaua mõjutavad rannas olnud sinivetikad vee kvaliteeti?
Vastab Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Aune Annus-Urmet: “Naerunägu tähistab ainult seda, kas suplusvee mikrobioloogiline proov vastab kehtestatud piirnormile või ületab seda. Naerunäod tekivad automaatselt vastavalt infosüsteemis olevatele analüüside tulemustele, nii et neid käsitsi muuta ei saa. Kuna sinivetikate puhul puuduvad kehtestatud piirnormid, siis neid süsteem hinnangu koostamisel ei saa arvestada. Hetkel on võimalus vaid käsitsi märkuste lahtrisse vajalikku infot lisada. Kuid kindlasti vaatame üle kuidas on infosüsteemi võimalik muuta ja arendada nii, et järgmisest hooajast oleks info paremini mõistetav. Väga raske on öelda kui kaua täpselt sinivetikaid ja nende toksiine vees võib leiduda. Sobiva tuule suuna korral võib tuul vetikamassi tagasi avamerele lükata või segada selle veemassiga. Sinivetikad ise lagunevad aeglaselt ning on võimalik, et nad eraldavad lagunemise käigus toksiine. Peale sinivetikamassi kadumist võivad mürgid olla vees veel üks kuni neli nädalat. Mürkide kadumine oleneb sellest kui kiiresti ja suures ulatuses vesi antud kohas vahetub. Juhul kui on tuult ja lainetust kaovad mürgid umbes nädalaga.”
Küsis HELJA KAPTEIN

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411