Reede, august 8, 2014
 

Kuidas tõsta naiste osakaalu poliitikas?

Hiiumaa naised osalesid Põlvamaal IRLi naisi ühendava Naiskogu (IREN) suveakadeemias, kus arutati, kuidas tõsta naiste osakaalu poliitikas. IREN tegutseb selle nimel, et rohkem naisi jõuaks valimisnimekirjadesse. Selleks on olemas spetsiaalne programm, mille raames üle Eesti toimuvad koolitused ja arutelud, mis tavaliselt kestavad südaööni.
Traditsiooniline suveakadeemia toimus augustikuu algul Põlvamaal. Enam kui poolesaja naise seas esindasid Hiiumaad avaliku halduse magistrant Merlin Leppmets ning majandusarvestaja ja projektijuht Angela Pähna.
Riigikogu liige Annely Akkermann esitas kokkutulnutele julgustava ettekande naiste osakaalu tõstmisest erakonnas ja Eesti poliitikas. Ta tõi näiteid europarlamendi valimistest just naiste kandideerimise kontekstis ja rääkis, kuidas Poolas esinesid naised plakatitel vuntside ja lohvakate riietega, et endale tähelepanu tõmmata. Ja neid märgati ka.
Oma kogemusi kandideerimisest jagas Tallinna linnavolikogu liige Yoko Alender, kes maikuus europarlamenti kandideerides oli üks edukamaid naisi, kogudes 1633 häält.
Tallinna linnavolikogu liige Riina Solman ja riigi noorim maavanem Ulla Preeden arutlesid, kuidas uue riigikogu koosseisu jõuaks rohkem naisi, sealhulgas IRENi kuuluvaid naisi.
Näiteks Hiiumaal kandideeris kohalike omavalitsuste valimistel naisi vähem kui mehi, vaid mõnes nimekirjas oli naisi võrdselt või isegi rohkem kui mehi.
Suhtarvuna pääses naisi kõige rohkem volikogusse Emmastes – neli üheksast volikogu liikmest on naised. Kõige vähem on naisi Pühalepa volikogus, kaks üheteistkümnest, Käina volikogus viis kolmeteistkümnest ja Hiiu vallavolikogus kuus üheksateistkümnest.
IREN ühendab enam kui kolmesadat konservatiivse maailmavaatega naist, kes kuuluvad Isamaa ja Res Publica liitu. Selleks, et asutada klubi ka Hiiumaal, oleks vaja vähemalt kümmet liikmekandidaati. Huvilistel tuleks kontakteeruda Merlin Leppmetsaga.
Seminari põhitegevus toimus Põlvamaal Mikitamäe vallas Eve puhketalus. Lisaks seminari ettekannetele ja aruteludele külastati Räpina aianduskooli pedagoogi Reet Palusalu inglisepärast iluaeda. Aiandusspetsialist Tiina Paasik, kes laiemale ringile on tuntud Maahommiku saadetest, jagas kogemusi ja näpunäiteid oma köögiviljaaias. Esimese päeva lõpetas Seto talumuuseumi kuraator ja müügijuht Laine Lõvi, kes tutvustas Setomaa kombestikku, rõivastust ja selle tähendust.

HERGO TASUJA
IRL

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411