Teisipäev, juuli 15, 2014
 

Tuletoojate perevariant oli parim

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Tänavu usaldas kaitseliidu Hiiumaa malevkond võidutule Hiiumaale toomise kaitseliitlastele Küllike ja Tõno Tammeveskile, kes kinnitasid, et koos oli mõnus nii eelnevalt tseremooniaks harjutada kui pikkadel sõitudel aega veeta, kuid pingeline oli sündmus sellegipoolest.
Käinas hambaarstina töötav Küllike (40) on naiskodukaitse liige olnud neli aastat ja sama kaua on tema abikaasa Tõno (44) olnud kaitseliidus. Samas osalesid nad varem kaitseliidu ettevõtmistel – esimene oli 2007. aasta rännakmatk Tihu Kevad.
Saanud teada, et neid oli tuletoojateks määratud, oli see isegi natuke hirmutav. “Olen küll edev mees, aga see oli väga vastutusrikas ülesanne ja pani mõtlema,” ütles Tõno. Küllike lisas, et pigem teeks ta midagi kaadri taga, kui seisaks terve riigi pilkude all: “See oli väga suur au, aga ka vastutus.”
Kui president ulatas tule, oli neil vaid üks mure, et läheks tõrvik ometi põlema. Eriti suureks kasvas pinge kui Küllike enne rivvi tagasi jõudmist sosistas Tõnole, et samm läks sassi. Õnneks et seda enam teleris ei näidatud.
Kuiva “trenni” tegid Tammeveskid ajast, mil said teada, et lähevad tuld tooma. Nad otsisid ETV arhiivist üles eelmise aasta paraadi lindistuse ja vaatasid, kuidas asi käib. “Kui jõudsime Valka harjutusplatsile, polnud meie jaoks enam midagi uut – kodutöö oli tehtud ning teadsime mida peab ütlema, millal ja kuhu astuda.”
Valgast Haapsallu ja sealt sadamasse tulid tuletoojad väikese bussiga koos Läänemaa tuletoojatega. Edasi Rohuküla sadamast Kärdla sadamasse kulges teekond piirivalvekaatriga.
Võidutule andsid Küllike ja Tõno Tammeveski võidupüha õhtul kaitseliitlaste, naiskodukaitsjate ja noorte rivi ees ning linnakodanike pilkude all Hiiu maavanemale üle Kärdla sadamas. Küllike meenutass, et tuld üle andes ta suisa värises nii külmast kui pingelangusest.
Pere kõige tähtsam
Tõno rääkis, et kui tavaliselt joonduvad lapsed vanemate järgi, siis nende peres oli vastupidi. Küllike meenutas, kuidas nad Tõnoga vedasid tütart ja poega kodutütarde ja noorkotkaste kokkusaamistele ja lõpuks ka ise organisatsiooni vastu huvi tundma hakkasid.
Tõno rääkis, et kuna Küllike tahtis kangesti püssi lasta ja kuna nad teevad alati kõike koos, siis Küllikese relvahuvi tõttu nad end kaitseliiduga sidusidki. Tagantjärele on mõlemad veendunud, et õigemat sammu kui liitumine kaitseliitlaste ja naiskodukaitsjatega pole nad elus teinudki. “See annab võimaluse end metsas õppustel rassides välja elada,” ütles Tõno.
“Varem ehitasime vabal ajal maja, aga ilmselt tuleb aeg õppuste ja erinevate ürituste jaoks teistsuguste tegemiste arvelt,” lisas Küllike. “Erilised kodusistujad pole me kunagi olnudki.”
Kui kuhugi kuulud, siis tuleb seal ka oma panus anda – kord aastas vormi selgapanemisest on nende jaoks vähe. Nii käiaksegi õppustel, paraadidel ja kokkusaamistel. “See tuleb tegelikult mittemidagitegemise arvelt,” ütles Küllike. “Sellist aega, kus ei oska midagi teha, enam küll ei ole, aga see on valikute küsimus.”
Tammeveskite poeg Tanel ja tütar Helen lõpetasid mullu gümnaasiumi ja lahkusid kodust. Küllike rääkis, et tühja pesa sündroom jäi ära, sest asemele tuli tütrepoeg Karl Mattias, kes saab augustis aastaseks. “Kuigi ta igapäevaselt meil ei ela, siiski näeme teda küllalt sageli,” ütles ta.
Nii Küllike kui Tõno ütlesid, et nende elus on lapsed ja lapselaps kõige tähtsamad, aga tänu kaitseliidule on nad ise füüsiliselt oluliselt paremas vormis ning teadmiste poolest rikkamad.
“Kui peab minema Eesti eest võitlema, siis mina olen nõus relva kandma,” kinnitas Tõno. “Kaitseliit pole mitte selleks ellu kutsutud, et meil oleks tore mööda õppusi käia ning oma vaimset ja füüsilist tervist parandada,” lisas Küllike.
Mõlemad kutsuvad kaitseliiduga ühinema, sest Küllikest tsiteerides: “mida rohkem on inimesi kaitseliidus, seda suurem on me vägi ka vaenlase silmis ja seda suurem on meie heidutusvõime.”

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411