Teisipäev, juuli 22, 2014
 

Nööbist kinni

Regionaalselt tähtsa Hiiumaa haigla finantsiline jätkusuutlikkus on pärast kiirabiteenuse PERHile üleminekut löögi all. Mida teie regionaalministrina sellest arvate?
Vastab sise- ja regionaalminister Hanno Pevkur:

uudatus kiirabisüsteemis näitab väga hästi kätte kaks asja: tervishoiu rahastamine senisel baasil ei ole piisav ja on üsna õige hoida need rahakotid lahus. Kiirabiteenuse arvelt arstiabi rahastamine tegelikult ei ole korrektne. Reform näitaski seda, et tervishoiu poole rahastamine, mis ei ole kiirabiteenusega seotud, tuleb üle vaadata.
Niipalju kui ma aru saan, haigekassa sellega ka tegeleb. Küsimus ei ole baasrahas, vaid selles, milliseid teenuseid Hiiumaal saab ja kuidas need teenused rahastatud on.
Kui võtame keskmise standardi, siis me kõik peame mõistma, et 60–70 sünnitust aastas ei ole see, millega on võimalik sünnitusosakonda üleval hoida. Ehk saareline eripära eeldab teistsugust lähenemist ka rahastamisel.
Eks see vaidlus on selles mõttes väga hea ja see on vaja ära pidada, et kui me soovime Hiiumaal hoida seda teenusestandardit, mis meil praegu siin on, peame Hiiumaa haigla rahastamise võtma lahti üldisest haiglate rahastamisest – nii lihtne see ongi. Siin on vaja teha erand, aga mina ei saa praegu selle eest vastutada. Sain selle eest vastutada kuni olin sotsiaalminister, aga regionaalministrina loomulikult ma ei saa sekkuda haigekassa valikutesse, aga saan toetada seda, et Hiiumaa haiglal oleks teistsugune rahastamismudel.
Tavahaigla rahastamismudeliga, nii nagu näiteks ka politsei rahastamismudeli puhul, elanikkonna arvu mõttes ei oleks Hiiumaal kindlasti võimalik hoida sellist inimressurssi. Samuti ka päästjate puhul – ka siin tuleb vaadata erilist rahastamismudelit.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411