Teisipäev, juuli 29, 2014
 

Hiidlased liigutasid rahvahulki

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Tallinnas laulu ja tantsupeol esines mitusada hiidlast, aga kaks neist, Helle-Mare Kõmmus ja Rauno Zubko, panid tantsurühmad staadionil liikuma.
Tänavune suur laulu ja tantsupidu Tallinnas on küll juba möödanik, aga puudutas see meist mingil määral igaüht. Lauljate-tantsijate muljeid oleme juba kuulnud, aga kuidas puudutas suur pidu hiidlastest tegijaid?
Kõmmus: Pühendumus puudutab
Helle-Mare Kõmmus oli XIX Tantsupeo nooremate segarühmade liigijuht: “Mind puudutab alati tantsijate pühendumine, nende jäägitu soov saada väljakule, olla väljakul ja seal hästi esineda.”
Kõmmus ütles, et rühmajuhendajal ja liigijuhil on suur kohustus teha oma tööd nii, et ei kuritarvitaks tantsijate usaldust.
“Mind puudutasid minu toredad teekaaslased kunstilisest toimkonnast,” meenutas Kõmmus. “Igal rühmaliigil oli täita kindel roll “meie pere loos”, mida aitasid täita valitud tantsud ja väljakule seatud mustrid.”
Tema hinnangul sai see ilus, värviküllane jutustus läbi mustrikeste, mis leitud kinda pealt, tanutikandist või põllepitsist, sekka kaasaegsema märgisüsteemi kujundeid.
Kõmmus rääkis, et kõige raskem on olla kunstilise toimkonna liikmena rühmajuhendaja rollis. “Liigijuhina tead, millele tantsurühm peab vastama, et olla valitud peole ning siin ei saa teha allahindlust oma või kolleegi rühmale,” rääkis Kõmmus, kes ise juhendab naisrühma Kohvilähkrid ja segarühma Taidelaid.
Kõmmus lisas, et teda puudutasid valusalt ka peo eel ajakirjanduses laineid löönud teemakäsitlused, kus kontekstist välja rebitud lause või lendu lastud sõnarida jättis halva maigu peoprotsessile. “Me elame väga haavataval ajal. Kõigil on õigus sõna pruukida. Kuid kas me seda alati oskame?
Zubko: Usaldus puudutab
Segarühmade tantsu “Koostegemise lugu” autor ja lavastaja ning vanemate segarühmade assistent Rauno Zubko ütles, et loomulikult puudutab see, kuidas sinu kolme aasta töö hakkab tantsuväljakul elama ja tema jaoks kujunes see suureks õppeprotsessiks. “Olen selle eest ülimalt tänulik. Tagantjärele mõeldes oli fantastiline, et peo kunstiline juht koos abilistega usaldasid mind oma lavastust väljakule seadma ning ka üldnumbrite juures masse liigutama,” ütles Zubko.
Tema sõnul oli peo ettevalmistamisel kergemaid ja raskemaid hetki, kuid tegemiste sees olles sai ta üsna kiiresti aru, et tema mured on suhteliselt tühised võrreldes nii mõnegi teisega. “Olin “perekonna” pesamuna ja tundsin ennast hoituna, ei saa kurta millegi üle,” ütles Zubko.
Käinas oma tantsijateed alustanud Zubko ütles, et Hiiumaa tantsijad hoiavad ja mäletavad teda ning see on ülimalt soe ja armas tunne. “Töö on mul Tallinnas, aga Hiiumaal on mu kodu,” kinnitas Zubko, kes püüab jõuda ka Hiiu saare tantsijate juurde, et siin tantsutunde või töötubasid teha. Samuti armastab ta Hiiumaa rahvarõivast ning enamiku oma tantsijaid on ta riietanud Hiiumaa riietesse.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411