Teisipäev, mai 6, 2014
 

Veebis möllis end väga väike hulk talgulisi

Harda Roosna | Hiiu Leht
Laupäevasel talgupäeval lõi esialgsetel andmetel Hiiumaa 24 talgul kaasa 418 talgulist – see arv on kokku saadud talgukohti läbi helistades, sest suurem osa talgulisi end veebi kaudu kirja ei pannud.
Silma hakkas, et sugugi mitte kõik talgulised ei möllinud end veebis. Nii näiteks oli Sõru talgutel 35 osalejat, kuid veebis oli end kirja pannud vaid 9. 32 talgulist oli tööhoos Tubalal, veebis aga on kirjas vaid 5 osalejat. Kassari kabelis tegid tööd 20 inimest, eelnevalt registreeris vaid 3 – selliseid näiteid võib tuua igast talgukohast. Üldse kirja panemata olid aga näiteks Männamaa talgud, kus tööd tegi 16 talgulist.
Teeme ära Hiiumaa koordinaator Ester Tammis soovitas end siiski veebis kirja panna:  “Talgujuhtidel oleks parem, kui nad teaksid ette, kui palju talgulisi tuleb.”
Talgukoordinaatorite eestvedaja Külli Vollmer ütles, et on kaks põhjust, miks nii talgud kui talgulised tuleks eelregistreerida. “Räägime, et meie siin Eestis teeme palju vabatahtlikku tööd, aga meil ei ole millelegi tugineda, kui me vabatahtliku töö ulatust ja tegijaid ei kaardista,” nimetas ta ühe põhjuse. “Kui me tehtu numbriliselt välja toome, saame ka ise aru, kui vägev see on!”
Põhjuseks, miks talgukoht kirja tasub panna, on tema arvates see, et inimesed avastavad üha rohkem Eestimaad ja jälgivad hoolega ka talgukohti. “Kui talgud on avalikud, siis otsitakse koht üles – näiteks väikesaarte talgukohad täituvad kõige kiiremini, sest tavaliselt sinna ju ei satuta – ja siis näevad talgulised, et Eestimaa on üks tore koht,” selgitas Vollmer. Samas märkis ta, et aasta-aastalt hakatakse talguid rohkem kirja panema ja avaldas lootust, et küllap muutub ka talgutele registreerumine populaarsemaks.
Läbi aastate on Hiiumaa talguliste ja talgukohtade arv püsinud enam-vähem samas suurusjärgus: mullu tegi 26 talgukohal tööd 674 talgulist, aasta varem oli 24 talgukohta ja 484 talgulist, 2011. aastal 18 talgud ja 388 talgulist ning 2010. aastal 22 talgukohas 357 talgulist.
Kõige rohkem talgukohti, üheksa, neist kahed digitaalsed talgud, oli veebilehel Teeme ära kirjas Hiiu vallast. Veebilehe andmetel oli Käinas kuus, Pühalepas viis ja Emmaste vallas neli talgukohta.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411