Neljapäev, mai 29, 2014
 

Sõpruslaev Ristna ootab külla

Laupäeval, 31. mail saavad kõik soovijad Kärdla sadamas kella 11–17ni külastada sõjalaeva Ristna.

Vikipeedia andmetel on Ristna Eesti mereväe R-klassi patrull-laev, mis kannab pardatähist P422. Varem kuulus laev Soome mereväele ning kandis nime Rihtniemi ja pardatähist 52.

Laeva kasutatakse mereväe ja Kaitseliidu meredivisjoni õppelaevana. Tegemist on tugeva ja merekindla alusega.

Ristna ehitati 1957. aastal Soomes miinitraaleriks, 1979. aastal tehti põhjalikud ümberehitused, mis andis juurde võimaluse tegutseda patrull-laevana.

1999. aastal kinkis Soome Rihtniemi ja ta sõsarlaeva Rymättylä Eesti mereväele, kus nad said vastavalt nimeks Ristna ja Suurop. Laevad kuulusid miinilaevadivisjoni ja neid kasutati ajateenijate väljaõppeks. Vahepeal oli plaan laev koos sõsarlaeva Suuropiga maha kanda, kuid võeti uuesti kasutusele. Muuhulgas on ehitatud ümber Ristna lahtine sild ja paigaldatud uus 23 mm õhutõrjekahur.

Ristna oli Eesti mereväe esimene laev, mis sai õiguse kanda ühe kohaliku omavalitsuse vappi. 2000. aasta 24. aprillil toimus Hiiumaal Lehtma sadamas pidulik vapi annetamise tseremoonia ning sellele järgnev koostöölepingu allakirjutamine. See andis Ristnal õiguse kanda Kõrgessaare valla vappi ja tutvustada valda sadamates, mida külastatakse. Seega oli taaselustatud vana sõjalaevadele vapi annetamise tava. Esimese algatuse tegid Hiiu maavalitsus ja Kõrgessaare vald soovides, et annetatud vapp oleks laevale õnnetäheks.

HL

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411