Teisipäev, mai 20, 2014
 

Nööbist kinni

Hiiu Lehe lugeja küsib, mis on saanud riigimetsa majandamise keskuse igal kevadel välja kuulutatud raierahust. Praegu, looduse ärkamise ajal, meenutavad Hiiu saarel nii mõnedki elava looduse elupaigad-kodud tsunamist räsitud kriisipiirkonda. Küsija leiab, et õige peremees ei lähe kevadel metsa ja riik ju on suure osa meie metsade peremees.
Vastab keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Berit-Helena Lamp: “Raierahu pole seadusega ette nähtud, vaid on hea tava ja komme, et lasta metslindudel rahus pesitseda. Riigimetsades kestab raierahu 15. aprillist 15. juunini. Tahaksime loota, et raierahust peavad võimalikult palju kinni ka erametsaomanikud. Küsimusele, miks Hiiumaa metsafirmad raierahust kinni ei hoia, ei saa meie vastata. Ilmselt tuleks seda küsida nendesamade metsafirmade käest.”
Vastab RMK metsamajanduse peaspetsialist Rainer Laigu: “Tundsite muret RMK tegevuse üle kevadises riigimetsas. Saame Teile kinnitada, et kõik raied, mida on saartel 15. aprillist kuni tänaseni tehtud, on vastavuses RMK kevadsuviste raiete strateegiaga ehk need on tehtud alusmetsata kasvukohatüüpides (pohla, kanarbiku või sambliku kasvukohatüübis), kus kevadsuvine raietegevus on lubatud. Lisaks teeb 15. aprillist kuni 15. juunini RMK ka raadamisi ja sanitaarseid raieid. Eesti Ornitoloogia ühing ja RMK alustasid kevadsuviste raiete strateegia välja töötamist 1999. aastal. Arutelude käigus jõuti kompromissini, et raiumist piiratakse 15. aprillist 15. juunini puistudes, kus lindude võimalik pesitsus suurem, seetõttu on lubatud alusmetsata puistutes teha lageraiet. 15. aprillist kuni 15. juunini raiub RMK metsa u 0,1% RMK metsamaa pindalast. Kindlasti kaasneb raiumisega häiring, kuid oleme selle viinud miinimumini.”

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411