Teisipäev, mai 27, 2014
 

Lasteaialapsed õppisid ohtusid märkama ja vältima

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Politseinikud ja päästjad õpetasid Hiiu maakonna koolieelikuid ohte märkama ja vältima.
Koolieelikud on üks rahutu rahvas, seepärast jagati 70 osalejat kõigepealt seitsmesse rühma. Koos õpetajaga liikus rühm politseisireeni märguande peale ühe tegevuspaiga juurest teise juurde. Igas tegevuspaigas ootas lapsi päästja või politseinik, kes avas ühte teemat.
Esmalt tuli läbida kas jalg- või tõukerattaga takistusrada. Siis selgitas politseinik Avo Kail, et kuna Hiiumaal pole valgusfoore, peab ülekäiguraja ületamisel eriti hoolikalt vaatama vasakule-paremale ja alles siis, kui oled veendunud, et autot ei tule, tohib teed ületada. Samas tuli piltidelt  kindlaks teha, kes käitub liikluses õigesti, kes mitte.
Politseinikud Lydia Minajeva ja Martin Põder tutvustasid oma varustust ja tehnikat: kuulikindlat vesti ja kiivrit, saua, käeraudasid, kumminuia, püstolit, kiiruskaamerat, alkomeetrit jms. “Lapsed said kõike peale püstoli ka katsuda, aga erilist elevust tekitas sisenemine politseiauto kongi,” rääkis ettevõtmise korraldaja, Kärdla lasteaia õppealajuhataja Ingrid Prikk. Samuti said lapsed teada, kuidas politseinikud kurjategija kinni võtavad ja ta politseiautosse paigutavad.
Noorsoopolitseinik Kädu Aasma rääkis jalgratta korrashoiust. Tema palus kõigepealt lastel ratast vaadata ja otsida selle juurest puudusi. Prikk kiitis, et lapsed olid varmad märkama, et rattal puudusid esi- ja tagatuli ja kollased helkurid. Nad teadsid ka seda, et kell ja pidurid peavad olema korras ning võimalusel käepärast rattapump.
Lastele selgitati, et kiivrit ei kanta mitte politseinike, vaid lapse enda tervise ja ohutuse pärast. Seda, et jutt tõele vastab, tõestas politseinik Mihkel Karjamaa munakatsega, mis kiivritaolisse kaitsesse paigaldatuna kukkudes terveks jäi.
Lisaks näitasid vetelpäästjad sadamas, kuidas kummiülikonnas “hättasattunud” mehele visati päästerõngas. “Põnevust tekitas, et lapsed said ise tõmmata köiest, mille küljes oli päästerõngas,” ütles Prikk. Liikluspäeval tehtud piltidest koostatakse õpimapp.
Päeva korraldamist toetasid maanteeamet ja Hiiu maavalitsus rahvastikutervise arengukava programmist.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411