Teisipäev, mai 6, 2014
 

Ebatavaline ettevõte teeb huvitavat mööblit

Helja Kaptein | Hiiu Leht
OÜ ModeRustik omanik Marti Kivimägi valmistab siinsamas saarel unikaalset mööblit ilma, et tal oleks oma tootmisruume ja seadmeidki.
Viis aastat tagasi päriselt saarele tulnud Marti Kivimägi (48) rakendab kaks aastat tagasi asutatud OÜs ModeRustik oma teadmisi ruumi- ja mööblikujundusest, metsandusest, turundusest jms. “Kogu firma vara on mul kahe kõrva vahel,” naerab ta.
Kännumööblit oma lõbuks
Kivimägi õppis kunstiülikoolis vormidisaini, tegeles sisekujunduse ja mööblidisainiga Tallinnas. 1994. aastal asutas ta firma Arc disain, 1997. aastal sõbraga kahepeale reklaamiagentuuri Kala Ruudus. 2008. aasta jõulude ajal tuli ta Kassarisse, kus oli suvitanud 1968. aastast ja ilma suuremat ette planeerimata jäigi siia elama. Oma osaluse firmas kinkis ta lihtsalt ära, kuna ettevõte tootis masu ajal kahjumit.
Järgmised neli aastat õppis ta maaelu tundma, uitas mööda metsi ja valmistas oma lõbuks massiivpuidust, kändudest-tüvedest mööblit. Kännumööbliga käis Kivimägi korra ka Tallinnas sisustusmessil. Ta on aastaid messide korraldamisel osalenud – seal pole midagi keerulist. Ta kutsus ka ühte oma praegust koostööpartnerit messile, aga selgus, et Hiimaa ettevõtjad olid otsustanud, et mess on nii keeruline ettevõtmine, et sinna peab minema kogu saar ühtse boksiga! Nii tegi Kivimägi selle käigu üksinda ära ja töid-tellimusi jätkus pooleks aastaks.
Paralleelselt omandas ta ajaviiteks Hiiumaa ametikoolis rannakaluri ja raietöölise kutse.
Rustikaalne viis
Tunamullu hakkasid säästud otsa saama ning Kivimägi otsustas “metsast välja tulla” ja asutas OÜ ModeRustik. Ajendiks sai Kassari rahvamajas loometoa sisustamine, kuhu ta tegi mööbli rahvamaja vana kuuri laudadest.
Kivimägi teebki põnevas stiilis mööblit. Näiteks harjatud ja vanutatud ristkihtpuitmööblit vanutatud täistammest tööpindadega või siis vanast ja hallist ehituslauast mööblit, mis näeb ootamatult huvitav välja ja läheb viimasel ajal eriti hästi kaubaks Soome turul.
“Olen üritanud selle idee najal isegi suuremat projekti püsti panna, aga üksinda ei jõua kõike – kui leiaks Hiiumaal mõttekaaslasi, võiks midagi koos ära teha,” unistab Kivimägi.
Hiiumaal on palju kokkukukkumise äärel vanu ja koledaid hooneid. Nende lammutamine on kulukas. Samas on vana hall kuurilaud väga hea tislerimaterjal, kui seda veidi üle kuivatada. Kütteväärtust pole neil laudadel seevastu ollagi. Kuigi lisaks laudadele tekib lammutamisel ka rohkesti igasugu muud prügi, leiab ta, et vanade kuuride-majade mööbliks tegemine võiks hea tahte korral olla päris tulus projekt.
Ise tehtud, hästi tehtud
Praegu teeb Kivimägi kõik asjad, mis ta välja mõtleb, ise otsast lõpuni ka valmis. “Tihti on raske leida idee teostajat – mõni töömees keerab asja tuksi või kaob üldse ära. Seepärast otsustasin oma kujundatud asjad ise lõpuni valmis teha kasutades erinevaid alltöövõtjaid,” selgitab Kivimägi.
Töökodasid koos vajaliku sisustusega on üle Eesti piisavalt ja tema arvates neid enam juurde ehitama ei pea. Ka häid töömehi leidub. Näiteks OÜ Kaskisaare töökojas, millega ta kõigepealt koostööd alustas, ei ole tööpuudust kunagi olnud. “Korralikel meistritel on alati tööjärg ees,” kinnitab Kivimägi, kes toob küll töö Hiiumaale, aga toodangut müüb üle Eesti.
Lisaks OÜ-le Kaskisaari teeb ettevõtja koostööd ka ASiga Honga ja OÜ-ga Dagoman Ehitus.
Kivimägi eelistab pakkuda terviklahendusi – kui keegi näiteks köögimööbli tellib, läheb Marti ise kohale ja sageli juhtub, et esialgu soovitud mööblile tellitakse hiljem lisaks ka trepid, uksed, aknalauad, kardinapuud ja muud sisustuselemendid kuni seinakellani välja.
Mööblit kujundades püüab ta omavahel harmooniliselt kokku siduda erinevad materjalid puidust sepisteni. Suurt rõhku pöörab ta mööbli lõppviimistlusele ja selles etapis paneb ta alati tööle ise käe külge. “Lõppviimistlus on oluline tööetapp, millega võib ilusa tisleritöö ära rikkuda või selle hoopis esile tuua,” ütleb meister. Näiteid senitehtust leidub ettevõtte kodulehel www.moderustik.ee.
Kogu ettevõtmine seisab tegelikult kahe inimese õlul: isa Marti kujundab ja teeb mööblit, sisearhitektist tütar Lisete Kivimägi tegeleb kunstilisema poolega nagu seina- ja mööblimaalingud, ruumiaksessuaarid jms.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411