Teisipäev, aprill 15, 2014
 

Pranglimises erakordselt edukalt

Aet Sõmer
Kolmapäeval viidi Käinas läbi pranglimise suursaarte finaal, kus Emmaste põhikool ja Kärdla ühisgümnaasium (ÜG) teistele suurt sõnaõigust ei jätnud.
Lisaks edule maakondlikul tasandil pääsesid mõlemad koolid esmakordselt ka vabariiklikku finaali, mis toimub 25. aprillil Tallinnas. Sealjuures finaali jõudis 28 paremat võistkonda, kelle seas nii alg-, põhi- kui keskkoolid, lisaks muud tiimid või õpetajate koondised.
Varem on vabariiklikku finaali jõudnud Hiiumaalt Suuremõisa põhikool ja Käina gümnaasium. Viimati, aastal 2008 Suuremõisa kool.
Suursaarte finaalis võisteldi neljas kategoorias. Kavas oli viievõistlus ehk igal osalejal tuli panna oma oskused proovile viiel erineval viisil, näiteks liitmises.
Kõige nooremate ehk sirgujate seas võttis Emmaste põhikool paremusjärjestuses seitse kõrgeimat kohta! Võitis Samuel Sülla 8747 punktiga, mis andis vabariigis 67. koha. Teine oli Annabel Nigu 8383 punktiga, olles Eestis 73. Vabariigis saja sekka, 83. kohale mahtus veel Kertu Liisa Põtter 8217 silmaga.
Oskajate ehk 4.–6. klassi õpilaste seas viidi üks poodiumikoht ka Saaremaale: teine koht Triinu-Liis Torrile Kärlast. Esikoha teenis aga Kärdla ÜG õpilane Andres Sõmer 13 493 punktiga, mis vabariiklikus arvestuses andis 14. koha. Kolmas oli Kristjan Ugam Emmastest, kes teenis 10 547 punkti, olles Eestis 46. Saja sekka mahtusid ka Berenike Järvekülg (Kärdla, 89. koht) ja Karl-Markus Kivioja (Käina, 94. koht).
Võistluste parima tulemuse eest hoolitses aga Kärdla ÜG 8. klassi õpilane Maret Sõmer, kes võitis neidude-noormeeste arvestuses. Kogutud 20 134 punkti asetavad ta neidude seas Eestis kolmandaks, sealjuures on teise koha omanik vaid 30 punkti eespool.
See tagab Sõmerile pääsu 3. mail Väimelas peetavatele maailmameistrivõistlustele. Virtuaalses paremusjärjestuses on ta seal hetkel kuues.
Suursaarte finaalis teenis teise koha 11 348 punktiga Teele Talts ja kolmanda 10 147 punktiga Merlyn Valberg. Vabariigis olid nad vastavalt 56. ja 81. kohal. Mõlemad õpivad Kärdla koolis.
Täiskasvanutest parim oli Emmaste põhikooli matemaatikaõpetaja Margus Sõmer 15 757 punktiga. See andis Eesti arvestuses 22. koha.          Hergo Tasuja

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411