Teisipäev, märts 25, 2014
 

“Tuvi” kolm nominatsiooni

Harri Rospu
Rahvusvahelisel teatripäeval, 27. märtsil kuulutatakse välja Eesti teatri aastaauhinnad. Nominentide hulgas kandideerib mulluse aasta parima sõnalavastuse lavastajapreemiale Maria Peterson, kelle lavastus “Tuvi” valmis Hiiumaal tegutseva MTÜ Arhipelaag egiidi all.
Samast lavastusest pälvisid nominatsiooni ka Liina Olmaru, kes kandideerib parima naiskõrvalosa auhinnale ja Aarne Soro, kes kandideerib parima meeskõrvalosa auhinnale.
Ere Naat MTÜst Arhipelaag ütles, et äramärkimine lausa kolmes kategoorias on suur tunnustus. “Kogu meie seltskond on õnnelik sellise tähelepanu üle ja meie jaoks on nominatsioonid väga suur asi – on ju “Tuvi” esile tõstetud terve 2013. aastal esietendunud lavastuste seas,” sõnas Naat.
Lisaks on “Tuvi” valitud Eestit esindama Balti Teatri festivalil Riias oktoobrikuus.
Hiiumaal tegutseva väikese mittetulundusühingu Arhipelaag teatritegemise kogemus on üsna mitmekesine: alates Hea Energia Festivalist kui Kärdla elektrijaamas lavastati Siret Paju “Ei teki ega kao” (2009), koostöös Theatrumiga Tahkuna tuletorni jalamil sündinud Marcel Pagnoli menukas “Tuulesaared” (2010 ja 2011, lavastaja Maria Peterson) ja Tahkuna tuletornis etendunud Jon Fosse “Üks suvepäev” (lavastaja Lembit Peterson).
“Tuvi” on Andri Luubi näidend, mille lavastas Maria Peterson. Kaasa teevad selles erinevate Eesti teatrite tuntud ja tunnustatud näitlejad: Indrek Sammul, Liina Olmaru, Aleksander Eelmaa, Aarne Soro, Nero Urke, Kaspar Velberg, Mare Peterson jt.
Seni on lavastust mängitud Tallinna kinomaja kohvikus Sinilind. Etendused on läinud täissaalidele ja väga hästi vastu võetud. Lisaks publiku soosingule on lavastus leidnud tunnustust ka kriitikute poolt.
“Tuvi” räägib ühe väikese teatri olelusvõitlusest ja eneseotsingust. Sõnateater Hermes on omadega mõõnaperioodis, millest püütakse välja rabeleda.
Produtsent Ere Naat rääkis, et kuigi näidend pakub erakordselt palju äratundmist, eneseirooniat ja naeru teatriinimestele, on sellel ka piisavalt suur üldistusjõud, nii et lugu on nauditav kõigile.
“Trupp mängib erilise mängulusti ja energiaga. On kaugele näha, et lavalolijatele tõeliselt meeldib seda teha, mida nad teevad,” lisas ta.
Pühapäeval, 30. märtsil on kinomajas viimane “Tuvi” etendus, kuhu eelmisel nädalal oli veel jäänud vaid 20 vaba kohta. “Ehk jõuavad mõned hakkajamad hiidlasedki veel etenduse Tallinnas ära näha,” pakkus Ere Naat.
Kui ei, jääb üle oodata, millal tükk Hiiu saarele jõuab. “Oleme mõelnud ka Hiiumaal etendusi anda, seda enam, et lavastus on ju hiiumaise mittetulundusühingu produktsioon,” kinnitas ta. Etendused jõuavad saarele kas suve alguses või hoopis sügisel.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411