Reede, märts 7, 2014
 

Tähtis naine õpilase elus – õpetaja

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Naistepäeva eel räägime ühest tähtsast ja tuntud naisest, kes 45 aastat tagasi suunati tööle Kärdla kooli ega pakkinud kohvritki lahti, sest tal polnud plaanis siia jääda – see on inglise keele õpetaja Milvi Tikka.
Pärast Tartu ülikooli lõpetamist sai Ida-Virumaalt Jõhvist pärit Milvi Peri suunamise Hiiumaale. “Mul oleks võimalik olnud jääda ka Tartusse, kus viimasel kursusel õppides tööl käisin, aga seal polnud korterit pakkuda,” selgitas Tikka, miks ta Hiiumaale tuli. Teine põhjus oli, et ta ei tahtnud minna tööle põhikooli ja ainus keskkool, kus inglise keele õpetajat tööle oodati, asus Kärdlas.
Siia ei kavatsenud ta pikaks ajaks jääda, isegi asju ei pakkinud lahti. Kuid siis juhtus nii, et talle hakkas saareelu meeldima. “Elu siin on nagu vanajumala selja taga,” ütleb Milvi Tikka nüüd.
Siis sai ta tuttavaks Hiiumaa noormehe Rein Tikkaga, kellest sai Milvi abikaasa. Sündisid pojad Tõnis ja Jaanus. Nüüd on Tõnisel kaks tütart, Liisa ja Laura, kes õpivad algkoolis, ning Jaanusel kaksikud pojad Karli ja Karle, kes alles pooleteiseaastased.
“Siiani pole kahetsenud, et ajutine tulek pikale venis,” kinnitab Milvi Tikka naeratades. Ja töötab samas koolis ikka edasi pensionieast hoolimata.
Kui Milvi 15. augustil 1969 Kärdla koolis tööle hakkas, oli ta ainuke inglise keele õpetaja ja keeleõpet alustati alles pärast algkooli. Nüüd õpetatakse inglise keelt juba algklassidest ja seda teevad nii klassiõpetajad kui Milvi kolleegid, keeleõpetajad.
Koolis oli tollal vähem õpilasi, põhiline võõrkeel oli saksa keel ning inglise keele grupid olidki väikesed. Maailma avanemisega pärast Eesti vabanemist ja arvutite tulekuga on inglise keele osatähtsus järjest kasvanud. “Ehk juba liiga palju pressib inglise keel meie emakeelele peale,” leiab Tikka.
Ise püüab ta oma õpilastele inglise keeles tutvustada just Eestit ja Hiiumaad, sest Londoni ja Inglismaa kohta on inglisekeelseid materjale küll ja küll. “Loodan, et õpilased õpivad selgeks ka meie oma ajaloo ja vaatamisväärsused ning oskavad neist ka väliskülalistele rääkida.”
Kui tekkisid võimalused saada toetusi Euroopa Liidust, hakkas Milvi koos kolleegi Diana Liivatiga esimesi projekte kirjutama. “Tajusime, et õpilastel on tundides igav ja otsisime neile vaheldust, ühtlasi tahtsime tõestada, et ka väikesest koolist pärit õpilaste teadmised on samal tasemel kui suurlinna koolides,” ütles Tikka.
Projektivärk viib maailma
Comeniuse programmist on nende edukaid projektitaotlusi rahastatud nii palju, et arv ei tule kohe meeldegi. Kärdla ühisgümnaasiumi õpilaste inglise keele tunnid on nüüd vaheldusrikkad: saab esineda konverentsidel, koostada videoesitlusi, külalisi vastu võtta ja käia välisreisidel.
Õpetajate jaoks aga tähendab projekti elluviimine, et oled pidevalt kui ratta peal ja tutvusringkond aina laieneb. Kuna Kärdla kool on olnud usaldusväärne projektipartner, tuleb aina uusi koostööpakkumisi ja tahes-tahtmata ei jõua enam kõige pakutavaga tegeleda.
“Kui aga astud sellelt rattalt maha, siis oledki maas,” ütles Tikka, et projektide kirjutamist päriselt järgi jätta ka ei saa. Ehkki iga kord pärast väliskülaliste ärasaatmist ja projekti aruande koostamist lubab ta endale, et enam ei kirjuta ühtki projekti. “Pärast uue vahva pakkumise saamist, kuhu õpilastega minna ja millistes tegevustes osaleda, on need mured meelest läinud ja kõik algab uuesti,” ohkab õpetaja Milvi.
Tegelikult meeldib ka talle endale reisida ning koos pere või õpilastega on ta käinud avastamas paljusid kohti, maailmajagudest käimata on veel vaid Aasia ja Austraalia. “Sinna on mul plaanis veel reisida,” kinnitas ta. Reisida, mitte seljakott seljas matkates, vaid ikka bussi või lennukiga. “Mulle meeldib mugavus,” kinnitab ta.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411