Teisipäev, märts 4, 2014
 

Puudega inimestele ujulas meeldib

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Juba kuuendat aastat käivad Hiiumaa puuetega inimesed ujumisprojektide toel Käina ujulas ja neid, kes vette kipuvad, leidub hulgi.
Iga kolmapäeva õhtupoole on Käina ujula vaid puuetega inimeste päralt. Sotsiaaltöötajad ja puuetega inimeste pereliikmed toovad siia veemõnusid nautima neid, kes ise ei saa või ei jõua omal käel ujulasse.
“Ujumine on mulle kasulik,” ütles Helve Nigul Emmastest, kes parajasti ametis vesivõimlemisega. Ta rääkis, et haigeid liigeseid on vees kergem liikuma saada, ka jaksab ta vees võimelda kauem kui tavaliselt kuival maal. “Basseinis käimine on tervisele kasulik, aga samas ka võimalus omasuguste seltsis veemõnusid nautida – pole kartust, et kes meid vaatab, millised oleme ja mida keegi arvab,” rääkis Nigul. “Pärast ujumist on tuju hea, jalg kergem ja liikumine kiirem ning tore on ka see, et enne kojusõitu saab veel tuttavatega kohvikus jutelda, istuda ja kasvõi limonaadi juua.”
Nigul ütles, et tema püüab kindlasti iga nädal ujulas käia ja eriti meeldib talle kord kuus võimelda Helin Kääramehe juhendamisel. “Rütmika muusika saatel vees hüpata on samuti tore,” lisas ta.
Tervistav vaheldus
Puudega noormehe ema Tiina Aunpuu rääkis, et kui neile poleks organiseeritud ujulas käimisi, oleks ta endale ja pojale saanud lubada ehk vaid mõned harvad korrad ujula külastust. Nüüd käivad nad basseinis iga nädal, sest Aivole meeldib vees. “Ise ma ei tahakski ehk iga nädal ujulasse tulla, aga tema pärast käime alati,” ütles ema.
Lisaks sellele, et veeprotseduurid on pojale kasulikud, saab ta ujulas koos teistega olla ja kodust välja. “Aivo on kartlik, aga siin on ees tuttavad inimesed ja ta tunneb end hästi – see on talle suur vaheldus, saab ennast liigutada ja ära minnes on ta alati heas tujus,” rääkis ema, kes koos pojaga käivad puuetega inimeste projekti toel ujumas juba neljandat aastat.
“Vesi, tervise allikas”
Hiiumaa puuetega inimesed ja nende pereliikmed saavad ka tänavu kord nädalas ujulas käia ilma, et nad ise ujulapiletit ostma peaks. Ühel kolmapäeval kuus on ujulas ka vesivõimlemise juhendaja. Seegi teenus on neile tasuta.
Esimese puuetega inimestele mõeldud ujumisprojekti nimi oli “Minu sõber vesi” ja ujulas said nad siis käia paar korda kuus. 2011. aastast on projekti nimi “Vesi, tervise allikas” ja projektis osalejad saavad ujuda kolmapäeviti.
Hiiumaa puuetega inimeste koja esinaine Malle Kobin rääkis, et tänavu rahastati toetusetaotlus esmakordselt sajaprotsendiliselt ja see tähendab, et saab kaasata ka juhendaja. “Mul on heameel näha inimesi kodust välja tulemas ja vees liikumas olenemata oma hädadest ning siit heatujulistena lahkumas,” ütles Kobin.
Tänavuse projekti kogusumma on üle 9300 euro, sellest hasartmängumaksu nõukogu toetus üle 5800 euro. Kaasrahastajad on Käina spordikeskus ning Emmaste ja Hiiu vald, mis tasuvad oma inimeste transpordikulu.
Kõrgessaarest ja Pühalepast tulijatele saab hüvitada pooles ulatuses isikliku auto kütusekulu, kuid Kärdlast ja Kõrgessaarest tulijaile on tagatud ka valla transport. Emmaste kandi puudega inimesi toob ujulasse valla sotsiaaltöötaja.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411