Reede, märts 28, 2014
 

Meretuulepargi valgus

kirsimetsa.ee
Hiiumaalt pildistatavad virmalised jäävad möödanikku, kui neil see meretuulepargi ehitamine asjaks läheb. Siinsel fotomontaažil on panoraam, millel toodud välja ka mereäärsete asulate valgusmürad. Vaade on Hausma rannast. Tuugenite suurus pildil on arvestatud selliselt, et nende rootori keskpunkt on Oleviste kiriku torni kõrgusel st u 120 m merepinnast ja et need asuvad u 16 km kaugusel rannast, mis iga 4 km kohta annab 1 m vähem nähtavust. Tiiviku labad käivad muidugi märksa kõrgemal, kuid mul puuduvad praegu andmed täpsete labapikkuste kohta. Martin Kruus tuugenite arendusega tegelevast ettevõttest on ajakirjanduses öelnud, et need tulevad veel kõrgema rootoriasetusega, kui Oleviste kirik. Asukoht meres on võetud http://y.delfi.ee/orig/157019/11637747_4qAAJj.jpeg kaardilt. Teine samasugune ala on planeeritud Tahkunast NWW suunas. Praegu ei ole mul võimalik täpsemalt kujutada valgusmüra suurust, kindlasti ei ole see vaid konkreetse kujuga valgustäpp rootori keskel. Ilmselt on valgustatud mingit moodi kõik labad, mis kõrgel käivad ning valgusmüra levib sõltuvalt õhu selgusest ja niiskusest iga ilmaga erinevalt. Tuugeneid paigutasin pildile mõnikümmend. Ülaloleval lingil on neid rohkem näidatud ja paigutatud on need umbes 10×10 km alale. Arvestades tegelikku selle koha peale plaanitavat tuuleparki, on antud pildi puhul hirmu silmad suht-koht pilukil.

Pääro Metsand
Virmaliste pildistaja

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411