Teisipäev, märts 25, 2014
 

Emotsionaalne otsus

Hiiu Leht annab täna sõna ühele FB kommentaatorile, kes ütleb välja oma arvamuse Hiiumaal käimasolevas diskussioonis, kuidas hiidlased meretuulepargist kasu saaks.
Rea Raus: “Kõige halvemaid otsuseid läbi ajaloo on tehtud vaid pragmaatilistele ja ratsionaalsetele argumentidele tuginedes. Emotsioonid ei ole asi iseenesest. Emotsioonide taga on inimeste väärtused, kogukonna- ja loodusetunnetus, intuitsioon ja arusaam laiemast pildist, kui on ühekülgse ärihuvi rahuldamine. Mis sellessamas ajaloolises perspektiivis on tihtipeale õigemaks osutunud, kui ainult ratsionaalsed-pragmaatilised otsused.
Maailma on tegelikult jätkusuutmatu tuleviku poole viinud justnimelt vaid kasumile mõtlemine. Kas loodavate töökohtade ja kaduvate töö- ja elukohtade (ehk inimesed, kes selle tõttu lahkuvad) osas on tasakaalu-analüüs olemas? Kas on sõltumatuid teadusuuringuid, mis annaksid teada, kuidas mõjutab tuugenite ehitus merepõhja ökoloogilist tasakaalu? Kas on uuritud paljuräägitud, meres olevate mürkkemikaalide jms osas?
Ärimees tõenäoliselt ütleks, et see kõik on jama ja pole selliseid uuringuid vaja. Inimene, kes muretseb oma kodukoha pärast, tahab selliseid asju teada. Avatud, läbipaistev ja aus diskussioon on sellistel puhkudel oluline.  Paraku tahetakse meil sarnaseid projekte pahatihti läbi suruda kiirustades, vassides, küll hirmutades, küll meelitades. Need on kõik manipulatsioonitehnikad, mille taga ausust on raske näha. Väga palju sõltub kommunikatsioonist ja kõigi osapoolte kuulamisest, mõistmisest. Aga ka arusaamast, et vox populi, vox dei. Ja jumal tänatud. Seda, kui võimu ja “õigust” hakkavad oma suva järgi teostama üksikud – seda näeme me väga teravdatud ja äärmuslikul kujul praegu Ukrainas. Kahjuks korduvad samad mustrid teinekord ka väiksemas skaalas.”
25. märts 2014.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411