Teisipäev, veebruar 11, 2014
 

Kaadervärgiga jää alla kala järele

Toomas Kokovkin
Tuuli Tammla
Härveli on soomlaste leiutatud nutikas riistapuu, tõlkes “kaadervärk”, millega on suhteliselt lihtne kalavõrku jää alla ajada.
Kui vanasti suditi nöör, millega kalavõrk jää alla veetakse, õigesse paika latiga, siis pühapäeval tutvustas MTÜ Pöörupoi liige Veikko Martin Orjaku sadamas kavalat kaadervärki – härvelit.
See sarvilise rattaga varustatud riistapuu on ujumisvõimeline, püsib vee all vastu jääkatet ning kui selle rattalt nööri maha kerida, sammub jää all tasapisi soovitud kohta. Hea on ka see, et jää all liikudes teeb härveli käristi häält – nii on kalamehel jää pealt hea kuulata, kuhu see välja jõuab. Selles paigas tuleb siis jäässe auk raiuda, ja ongi käes nii härveli kui nööri teine ots, millega saab võrgu jää alla püüule vedada.
Pühapäevasest jääaluse püügi koolitusest pilte teinud Toomas Kokovkin ütles, et on varem näinud vaid seda, kuidas lauaga võrk jää alla aidatakse. “Soomlased, kes selle riista leiutasid, on ikka väga nutikad – see härveli on ikka väga nutikas asi,” kiitis Kokovkin.
Muuseas, sellise viguri saab osta ka internetist.
Samas tunnistas Kokovkin, et temast ikka jääaluse püügi harrastajat ei saa: “See on füüsiliselt päris raske töö, kõik see jäässe augu raiumine, ja saak oli päris pisike – kolm ahvenat, kaks kokre, üks särg ja üks kiisk – kalasupi jagu.” Koolituspäeval pandi nimelt üks võrk jää alla ja teine, varem püüule seatud võrk, võeti välja. Lisaks näidati ka, kuidas latiga võrku jää alla ajada.
Huvilisi, kellele jääalune püük pinget pakkus, oli 19, suurem osa mehed, kuid ka kolm naist. Koolituse korraldas Orjaku kalameeste ühendus, MTÜ Mereküla kalurite klubi.
Talvised kalapüügi koolitused koosnevad teoreetilisest ja praktilisest osast – räägitakse seadusandlusest, erinevatest püügivõimalustest, vajaminevatest vahenditest, ohutusest jms ning merel viiakse läbi jääaluse püügi näidistunnid koos kutseliste kaluritega.
“Osalejad saavad algteadmisi teemast, millega nad ei ole enne kokku puutunud ja loodame, et nii mõnigi neist soovib edaspidi teemaga edasi tegeleda – juba suhteliselt eakatele kaluritele on väga vaja järelkasvu,” kirjutasid klubilased edukasse toetusetaotlusesse, mida MTÜ Hiiukala kaudu toetas Euroopa kalandusfond.
“Tegemist on väga toreda koolitusprojektiga, mis tutvustab nii kalapüüki kui seda, mida kalast pärast kokku keeta. Olen käinud kõigil koolituspäevadel ja osavõtt on olnud väga aktiivne ja korraldajad väga tublid – eriti projekti vedaja Margit Kääramees,” ütles Tuuli Tammla.
Selleks, et jääaluse püügi traditsioone tutvustada ja edasi arendada, korraldatakse kaks õppepäeva.
Esimesel õppepäeval õpetati võrguga jääalust püüki.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411