Teisipäev, jaanuar 28, 2014
 

Neli-viis liuvälja juba valmis

ALICE MIKK
Hiiumaa päästjad on tulnud appi rajama turvalisi liuväljasid mänguväljakutele – valmis on neid kolm ja uusi tehakse juurdegi. Kui perekond Põtter koduselt Käina lahe jäält lume ära lükkas, selgus, et sealgi on suurepärane uisujää. Ka Viinaköögi tiigil on juba uisutajaid.
Käina lahe peegelsiledale jääle puhastas perekond Põtter uisuplatsi, kuhu ootavad kõiki uisutamishuvilisi. “Hakkasime oma tarbeks lund lahejäält ära lükkama, kuna jää on väga sile ja lund peal vaid pisut, sai plats suurem, kui oma pere jaoks vaja. Nii mõtlesimegi tütrega, et kutsume ka teised lahejääle uisutama,” rääkis Käina lahe ääres elav Kaia Põtter.
Uisutada saab kahel suurel platsil, millest suurema mõõdud on 20×40 m. Mõlemale poole on sisse aetud ka uisurajad. Veel on lumest puhastatud teerajad ehk labürint, mille pikkus on 400 meetrit.
Jää paksus puhastatud alal on üle 30 cm. Ainsasse allikakohta, kus jää õhem, on kuhjatud lund ja pandud ka kepi otsa tähis. Põtter rääkis, et kalda ääres on seal vett ehk kõige rohkem pool meetrit ja see on põhjani ära külmunud.
Liuvälja proovimas käinud Kersti Rüütelmaa rääkis, et jää madalal laheveel on piisavalt paks ja labürindis on põnev sõita. “See on hoopis huvitavam kui lihtsalt sõita ruudukujulisel platsil.”
Algul uisutas ta üksi, aga siis hakkas juba ka teisi uisuhuvilisi jääle tulema.
Uisujääle jõuab, kui minna Käinas Küti äri ja endise ilusalongi Lorett vahelt Viire tänavale ning esimesest kurvist n-ö välja sõita, ehk suunduda põllule. “Mööda jälgi on lihtne minna, sest tähistasime ka tee ära,” lisas Põtter, kes loodab, et kui peaks lund sadama, aitavad uisutajad ka platsi puhtana hoida.
Kolm uisuplatsi valatud, kaks plaanis
Neljapäeval algasid Kärdla uisuväljaku ehitamise ettevalmistustööd Mängude maja kõrval asuval korvpalliplatsil. Aluspinna puhastas AS Veolia Keskkonnateenused ja keskpäevaks ujutasid Kärdla komando päästjad platsi esimest korda veega üle. “Kuna külma on piisavalt, saime järgmisel päeval uuesti platsi kasta ja jääd kasvatada,” rääkis töid korraldanud Lili Eller Hiiu vallavalitsusest.
Esmaspäeva hommikul võtsid päästjad platsi ümbert keelavad lindid, seega võivad kõik huvilised uisutama minna. Linn loodab uisuväljaku juurde üles seada ka lisavalgustuse.
Lääne päästekeskuse kriisireguleerimise büroo vanemspetsialist Kaljo Pihlamets rääkis, et selleks, et lapsed ei läheks ise ohtlikesse kohtadesse jääd proovima, on nad saare suurematesse keskustesse rajanud liuväljad. Käina komando päästjad valasid liuvälja Käina kooli juurde. Lauka kooli juures asub liuväli, mille tegid Kõrgessaare vabatahtlikud päästjad. Emmaste vabatahtlike pritsumeeste abiga on plaanis liuväli rajada ka Emmastesse. Kõrgessaare alevikus saab uisutada Viinaköögi tiigil, mis kenasti kinni külmunud. Kõrgessaare vaba aja keskuse juhataja Artur Valk ütles, et kui juurde sajab nii palju lund, et sellest saab võrkpalliväljakule piirde moodustada, valatakse ka sinna päästjate abiga uisujää, nagu mullugi. “Samast kõrvalt noortekeskusest on siis mugav uiske laenutada,” lisas Valk.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411