Reede, detsember 6, 2013
 

Kaitseliitlased “vallutasid” keskväljaku

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Pühapäeval oli Kärdla keskväljak täis laigulistes maskeerimisriietes ja relvastatud inimesi ning suuri presentkattega veokeid – viimati oli neid siin korraga nii palju vist viimase ilmasõja ajal. Õnneks polnud seekord sõda, lihtsalt õppusel Orkaan osalenud kaitseliitlased kogunesid keskpäevaks lõpurivistusele koos kõigi relvade ja masinatega.
Kaitseliidu suurõppuse legendi järgi olid vastased väikeste üksustega võtnud oma kontrolli alla Kiltsi lennuvälja, Rohuküla sadama ja Tahkuna poolsaare Hiiumaal, et võimaldada vaenlase suuremate jõudude sissetungi ning meid välisühendustest ära lõigata.
Hindaja: Tulemus on rahuldav
Hiiumaa üksusi juhatanud ja kohaliku staabi tööl silma peal hoidnud Viru maleva pealik kolonelleitnant Marek Laanisto rääkis, et üldjoontes said üksustele püstitatud
õppeeesmärgid täidetud ja kogu õppusele võib anda hindeks “rahuldava”. “Arvestades sellega, et tegemist on vabatahtlikega, kes igapäevaselt on seotud teiste tegemistega, on see väga hea tulemus,” kinnitas ta.
Vajakajäämisena tõi Laanisto välja, et enne õppust tuleb rohkem tööd teha, et osalejaid ette valmistada. “Nii mõnedki taktikalised tegevused ei olnud lahendatud nii, nagu eeldasime,” ütles ta.  “Näiteks on taktikaliselt vale liikuda ahelikus ning alles kontaktis vaenlasega alustada rünnaku formatsiooni seadmist.”
Ta tõdes, et sõjas võivad sellised “näpukad” elu maksta. “Praegu on rahuaeg ja tagasisidena toome vead pärast õppust välja,” ütles Laanisto. Samas tunnustas ta, et hiidlaste üksus oli kõrgelt motiveeritud ja tegelikult täitis oma ülesande.
Suurõppusega Orkaan on Laanisto olnud seotud selle algusest, kaheksa aastat. “Hiidlased on tarvis ka joonele saada, seega tulin neid aitama,” selgitas Laanisto saarele tuleku põhjusi. “Läänemaale jäänud koosseis oli piisavalt suur ja võimekas, nii et minu abi oli siin rohkem tarvis,” ütles Laanisto, kes kiitis saareinimeste heatahtlikkust ja külalislahkust.
Õppuse lõplikud kokkuvõtted tehakse kuu aja pärast ja üksused saavad selle tagasisidena järgmise aasta algul.
Märg ja külm, aga talutav
Pühapäeva hommikul koos võitluskaaslastega Kärdla staapi jõudnud kaitseliitlane Tõnu Soop ütles, et metsas polnudki midagi rasket. “Teadsin juba ette, et võib saada läbimärjaks ja magamise aeg lageda taeva all võib jääda napiks – turismiretk see pole, aga üle jõu ka ei käi,” ütles Soop.
Teine hiidlasest “kaitsja” Mait Karukäpp rääkis, et kõige raskem oli taluda öist külma. “Jäime ööbima kohta, kuhu me ei pidanud sattuma – eks see oli liigse ettevaatuse tulemus,” ütles Karukäpp. “Oluline on, et saime ülesande täidetud, kuigi magada saime kahe öö peale umbes viis tundi ja kõige rohkem tahaks sooja süüa.”
Reede öösel Lehtma sadamas 60 “vaenlase” hulgas maale tulnud Aimar Türmpsal Viru malevast rääkis, et Hiiumaa metsad on samasugused nagu mandrilgi. Ta on ka varem suurõppustel osalenud, kuid nendega võrreldes erines Orkaan Hiiumaal juba selle poolest, et nad pidid “lahingupaika” saabuma meritsi. “Laevasõit oli üllatav ja teistmoodi, aga eriliselt uut ja ületamatut õppuse jooksul polnudki,” ütles Türmpsal enne lõpurivistust.
Hiiumaalt osales õppusel ka neli naist. “Ei olnud raske, aga päris huvitav oli,” ütles õppuselt naasnud kaitseliitlane Eda Kogel.
Kogel, kes on ka varem paar korda õppustel osalenud, ütles, et kõige raskem oligi pikk rännak ja “vaenlase”otsimine, mis lõppes paari kontaktiga. “Mina õnneks surma ei saanud,” rõõmustas Kogel.
Kärdla keskväljakule lõpurivistust jälgima tulnud Hiiu maleva asutaja Ülo Tuisk rääkis, et algusaastatega võrreldes on väga palju muutunud – meestel on korralikud riided ja varustus ning kaitseliitlaste arv on kordades kasvanud. Esimesi kaitseliitlasi oli Hiiumaal alla paarikümne.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411