Reede, detsember 13, 2013
 

Autor on hiidlane ehk parim kink on raamat

Kes meist poleks olnud hädas jõulukinkidega? Eriti need, kes jätavad kingiostu viimasele minutile. Eriline mure on veel see, et mida kinkida? Eriti pool-tuttavale. Eriti veel meesterahvale!
Viimase mure lahendab otsekui käigu pealt Ville Sihanouk’i absurdiraamat “Hiiumaa lõunarand – Endli ots. Pildikesi külaelust”. See on mehine lugemine, mis algab kriminaalselt: külakõrtsi tagant leitakse järjepanu veriseid esemeid. Siin on lõbusaid joominguid, intriige ja veidraid tüüpe. Ometi pole see labane palagan: minus tekitas raamat kihu seda seltskonnas valjusti ette lugeda, sest head nalja tahad ju ikka jagada. Eriti pärast sauna. Eriti õllelauas.
Ega te nüüd ometi usu, et Hiiumaa lõunaotsas elab sellise veidra nimega inimene? Autor kasutab pseudonüümi selle pärast, et ta kavatseb meie keskel veel edasi elada. Nime sai ta sama veidral moel kui ta külaelupildidki – keerutas gloobust ja pani näpu peale. Juhtus Sihanoukville’i peale. See on Kambodžas asuv  natukene suurem ’küla’ kui meie omad. Ausa inimesena käis ta seal ka ise ära. Võib-olla kirjutab ta sealsest elust oma järgmises raamatus, sest kirjaoskaja ta tõesti on. Ja kirjutamine iseendast on selline kihu, millest raske vabaneda.
Kui te aga vajate näiteks kogupere kinki või neutraalset kinki inimesele, keda te väga hästi ei tunne, aga miks ka mitte väga lähedasele, siis see probleem laheneb nagu iseenesest: raamatulettidel leidub “kaua-tehtud-kaunikene” – minu ja Toomas Kokovkini ühisüllitis “Vaid ühel hetkel”. See on tõesti kaua tehtud, sest ideest teostuseni kulus kaks pikka aastat, et asi saaks täiuslik. Viimaks saigi. See pole pelgalt enda kiitus, vaid seda ütles vaieldamatu autoriteet nii sõna kui pildi alal – Tiit Leito.
Kui te aga tahaksite kellelegi veel tõsist nalja teha, siis olete lootusetult hiljaks jäänud: viimased kaks joonlauakujulist sirgsalmikogumikku “Joonlaualaulud” ostsin just täna ise ära.
Aga ärge kurvastage: õige pea tuleb välja A. Alavainu suur (350 lk) luuleraamat “Koondatud”, kus on ka – nüüd juba küll murtud ridadega – need ribariimid sees.
Seniks aga: head jõuluootust!

AVE ALAVAINU

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411