Reede, detsember 20, 2013
 

195 aastat parimat jõululaulu “Püha öö”

Erakogu
Jõululaupäeval, 24. detsembril möödub 195 aastat maailma tuntuima jõululaulu “Stille Nacht, heilige Nacht!”, mida meie tunneme kui “Püha ööd”, esmaettekandest.
2011. aasta märtsist kuulub see laul UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja, mis on kõrgeim rahvusvaheline tunnustus.
Laul, mille viisi kirjutas Franz Xaver Gruber ja mille sõnade autor on Joseph Franz Mohr, kõlas esimest korda 1818. aastal Austria linnakeses Oberndorfis.
5000 elanikuga Oberndorf asub Wolfgang Amadeus Mozarti sünnilinnast Salzburgist 17 km põhja pool Salzachi jõe paremal kalda. Legendi järgi tekkis 1818. aastal Obern-dorfi Püha Nicolause kirikus jõulude eel olukord, kus jõe üleujutuse järel oli orel niiskust saanud, tõrkuma hakanud ega olnud mängukõlblik. Noor preester Joseph Mohr ei tahtnud siiski nii pidulikke pühi ilma muusikata jätta. Ta pöördus abipalvega Franz Xaver Gruberi poole, kes oli lähedal asuva Arnsdorfi küla kooliõpetaja ja kohaliku koguduse organist, et ta kirjutaks tema kuuestroofilisele luuletusele viisi. Nad said kokkuleppele ja juhuse tahtel sai sellest laulust läbi aegade kuulsaim jõululaul.
Mohr ja Gruber olid ise ka laulu esmaesitajaiks Püha Nicolause kirikus jõulumissal 24. detsembril 1818. Kaks meest laulsid ja koor kordas salmide lõpus kahte viimast rida. Ja et orel oli rikkis, saadeti laulu kitarril, mis tol ajal oli üsna erakordne.
Laul levis Tirooli rändmuusikute kaudu mujale ja jõudis muuhulgas ka Ameerikasse. Trükis ilmus see esmakordselt Dresdenis 1833. aastal.
Püha Nicolause kirikut kahjustasid aga üleujutused korduvalt, hoone taastamine oli kulukas ja oht püsis edasi. Seetõttu ehitati järgmine kirik 800 m ülesvoolu uude kohta ja vana lammutati. Asemele rajati Stille Nacht mälestuskabel ja muuseum ning uue Püha Nicolause kiriku ees seisab laulu autoritele pühendatud mälestussammas.
URVE VAHER

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411