Teisipäev, november 26, 2013
 

Teadusklubi jagas tunnistusi

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Teisipäeval lõppes Palade loodushariduskeskuses aasta kestnud laste teadusklubi esimene hooaeg.
Paladele kogunesid huvilised esmakordselt tänavu veebruaris, teisipäeval sai kursuse lõputunnistuse 42 last. “Koos oleme käinud igas kuus korra, aga suvel puhkasime,” selgitas laste teadusklubi asutaja ja hing Karin Poola.
Poola rääkis, et lastele meeldis enim isetegemine: laboratoorsed tööd, katsed, erinevad töövõtted ja kõige enam silmale nähtamatute osakeste vaatlemine mikroskoobi all.
“Need on lihtsad ja mõnusad asjad ning lapsed said ülesannetest ja nende tulemustest aru,” ütles Poola.
Tänavu on vee aasta ning koos juhendajate Karin Poola ja Liisi Mäeumbaiaga tehtigi katseid veega.
“Mulle meeldivad kõige rohkem katsed,” ütles Käina kooli teises klassis õppiv Miko Sedrik. Ta rääkis, kuidas nad mulla- ja kividesegusest veest filterpaberi abil puhast vett tegid. “Kui pärast selle vee katseklaasi panime ja sinna veel soola lisasime, siis võtsime sealt tilga soolast vett ja panime klaasitükile: võis mikroskoobi abil eristada soolakristalle,” rääkis Sedrik. Veel meenutas ta katset, kus vaadeldi, millise suurusega küünal kõige kiiremini lõpuni põleb.
Kärdla kooli teises klassis õppiv Emma Salumaa rääkis, et talle jäi kõige rohkem meelde, kuidas nad uurisid mikroskoobi abil liblika tiiba ja inimese juuksekarva. “Siin on põnev ja kogu aeg on uued asjad – teaduskoolis õpetatakse uusi asju hoopis teist moodi kui koolis,” kiitis tüdruk.
Viimasel kokkusaamisel panid teadusklubilased end proovile viktoriinis, meisterdasid isetehtud paberist kaardi ja võtsid vastu teadusklubi tunnistuse.
Loomulikul ei istunud noored teadusehuvilised kogu aeg toas mikroskoobi taga, vaid käisid ka õppeekskursioonidel, näiteks Kärdla veevärgis, Käina plastitööstuses ja otsisid sügise märke Soera talumuuseumi metsaõpperajalt.
Teadusklubi eesmärk on juhtida lapsi ise tegema ja avastama. “See on seotud loodusainete õppekavaga ja minu missiooniga, milleks on soov viia lapsed loodusele lähemale,” ütles Poola. “Õpetajana tunnen iga keharakuga, et olen õigel teel – see meeldib mulle ja see meeldib ka lastele.”
Palade loodushariduskeskuses käivad koos Suuremõisa, Kärdla, Käina ja Palade kooli lapsed. Aasta jooksul osales teaduskoolis 42 last, neist 35 on kohal olnud igal korral. Teaduskoolis osaleb igas eas lapsi, osa neist olid veebruaris veel lasteaia viimases rühmas ja vanemad õpivad 5. klassis.
Teadusklubi toetasid Pühalepa vald ja keskkonnainvesteeringute keskus.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411