Reede, november 29, 2013
 

Meeleolukal lõikuspeol kohtusid kolhoosnikud

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Kolhoosiaega meenutanud stiilipidu tõi Kassari puhkekeskusesse kokku 80 endist töötajat ning kestis pealelõunast keskööni.
Endise Sõpruse kolhoosi töötajad said sügisesel “lõikuspeol” kokku kolhoosi sööklas ja töökojas, ainult et kolhoosiajast on möödas 20 aastat ja hoones asub nüüd puhkekeskus.
Kolhoosis ei hakanud ükski pidu ega koosolek ilma kõneta, nii ka seekord, kuigi ajad on kõvasti muutunud. “Te olete minu juttu palju kuulnud – täna teen lühidalt, aga päris ilma ka ei saa,” lubas Sõpruse kolhoosi viimane esimees Ülo Vannas (79).
Kõnet alustas ta leinaseisakuga kunagiste heade töökaaslaste mälestuseks.
Viletsusest jõukaks
Vannas meenutas, et saatuse tahtel oli ka tema üks nendest, kes pidi võtma oma pere kaks lehma ja hobuse käe kõrvale ja need kolhoosi lauta viima.
14aastase noorukina töötas ta kolhoosis terve suve, töötasuks sai aga 16 kilo odravilja ja 200 kilo suviviljapõhku. “Sellist vaesust, tegemata töid ja hirmu, mis algusaastail valitses, ei oska ajaloolasedki õieti hinnata,” nentis Vannas. “Väga paljud selle aja inimesed jäid raskustele ja vastukäivatele käskudele ja keeldudele vaatamata siiski hingelt puhtaks ja leidsid võimaluse “ellu jääda”,” lisas ta.
Sõpruse kolhoosi tuli Vannas tööle 1958. aastal Hruštšovi sula ajal, kui majandile sai hakata juba tehnikat muretsema. Algul töötas ta mehhaanikuna ja 1960. aastast pandi esimeheks. Seda ametit pidas ta 33 aastat, kuni kolhoosikorra lõpuni.
Kolhoosist ettevõtlusse
“Mida aeg edasi, seda paremini osati kolhoosi majandada ja tehti kõik, et liikmed saaksid parema elu peale – meie kolhoosi töötajad olid vabariigis ühed paremini tasustatute hulgas,” meenutas Vannas kolhoosikorra viimast kümnendit.
“Kolhoosiaeg oli meie aeg ja me leidsime tee, kuidas tulla võitjaks,” lõpetas Vannas oma kõne.
Vannas meenutas ka 1993. aastat, kui Sõpruse kolhoos likvideeriti. Tema sõnul oli see hingele raske, kuna kogu aeg oli ju ehitatud ja püütud omainimestele parimat. Õnneks ei tassitud vara sihitult laiali. Kes tahtis, sai stardikapitali ja võis uuesti alustada.
Vannas ütles, et tal on hea meel, et Sõpruse kolhoosi ajal ehitatud tootmishooned on leidnud taas kasutuse – neis peetakse loomi, ühes on teedemeeste kontor, ühes plastiettevõte, tehakse rookatuseid, on laohooneid, kasvatatakse lambaid, tehakse mööblit, parandatakse autosid, Sõpruse söökla ja töökoja asemele on kerkinud uhke Kassari puhkekompleks toitlustuskoha ja konverentsikeskusega, kus pidu maha peetigi.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411