Teisipäev, november 12, 2013
 

Kärdla sadam valmib ligi kuu aega varem

MEELI KÜTTIM
AS Nordecon teatas Kärdla külalissadama ehitustööde valmimisest ja kutsub sündmust tähistama juba 27. novembril, algul oli plaanis lõpetada sadama ehitustööd tänavu jõuluks.
SA Kärdla Sadam juhatuse liige Hillar Kukk ütles, et Nordeconi töömehed tegid tööd ka nädalavahetustel ja ületasid ka mahajäämuse ehitusgraafikus, mis tekkis enne sadama nurgakivi panekut tänavu aprillis. “Tegelikult on neil kogu aeg trukk peal hoitud – eks see ole korraldamise ja järelevalve küsimus ka,” ütles Kukk.
Avastamata pärl Hansebootil
Kukk esitles jahisadamat 55. Hamburgi paadimessil Hanseboot, mis kestis tänavu 25. oktoobrist 3. novembrini.
Eesti esinduse messile mineku korraldas Ettevõtluse Arendamise sihtasutus EAS). EASi välisesindaja Hamburgis Riina Leminsky, kes on pärit Hiiumaalt, rääkis, et Hanseboot on üks mitmekülgseima väljapanekuga paadimesse Põhja-Saksamaal ja Skandinaavias. Tänavu külastas seda 80 000 inimest, kokku osales messil üle 600 eksponendi 18 riigist.
Eesti oli tänavu Hanseboot 2013 paadimessi ametlik partnerriik ja eesmärgiks seati tutvustada Eestit kui pikkade traditsioonidega kaasaegset mereriiki, kus merendussektori ettevõtluskeskkond on ettevõtjasõbralik ja rannaäärne külastuskeskkond atraktiivne.
Leminsky rääkis, et külastajad tundsid huvi nii Eesti paadiehituse ja väikesadamate kui mereturismi võimaluste vastu. “Eesti on sakslaste jaoks veel suht avastamata maa ja erilise huvi all on meie saared – kui Saaremaa ja mandri väikesadamaid juba teati, siis Hiiumaal olid käinud veel vähesed – võib öelda, et Hiiumaa on meie veel avastamata pärl,” rääkis Leminsky. Ta vahendas, et Eesti stendi külastanud sakslased tundsid eelkõige huvi, kuidas pääseda saar­tele mööda mereteed ja oma veesõidukiga, milline on meie väikesadamate infrastruktuur ja turvalisus, mis on vaatamisväärsused jne.
Avatakse festivaliga
Sadama hooaeg algab järgmise aasta 24. mail Kärdla sadama festivaliga. Sadama algusaastaks loetakse aastat 1849, sadam hävis 1944. aasta pommirünnakus ja tuleval aastal avab mereäärne Kärdla sadama pärast 70aastast pausi.
Sadama ehitusajaks kujuneb 16 kuud, 2012. a augustist 2013. a detsembrini. Lepingu kohaselt pidanuks Nordecon lõpetama tööd 18. detsembril ehk sadam valmib kolm nädalat varem.
Nordeconiga sõlmitud ehitustööde rahaline maht ilma käibemaksuta oli 4,2 miljonit eurot. Lisaks lepingud teiste töötegijatega kogumahus 548 000 eurot.
Kärdla jahisadamas on 56 sildumiskohta väikelaevadele. Perspektiivis on kohtade arvu võimalik suurendada kuni 115ni.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411