Teisipäev, november 12, 2013
 

Draamaseminar Lava-Saar andis hoogu “Tuvile”

Toomas Kokovkin
Andri Luubi näidend “Tuvi” esietendub reedel, 15. novembril USAs ja 29. novembril Eestis, Tallinna kinomajas.
Miks see fakt Hiiumaalgi kõneväärt on? Aga selle pärast, et “Tuvi” jõudmine Ameerikasse on otseseoses Toomas Kokovkini korraldatud Lava-Saar (Stage Island) tänavuse draamaseminariga, kus Andri Luubi tööd tutvustati. Ka on “Tuvi” Eesti produktsiooni taga MTÜ Arhipelaag, mille üks juhatuse liikmeid Kokovkin on.
Ühe teatri olelusvõitlusest rääkiv tragikoomiline lugu on pakkunud äratundmist ka väljaspool Eestit: “Tuvi” maailmaesietendus toimub Ameerika Ühendriikides Louisiana Swine Palace teatris 15. novembril.
Kui Eestis on tüki lavastajaks Maria Peterson, siis USAs Sean Daniels New Yorgi Geva teatrist.
Andri Luubi teksti kohta ütleb Sean Daniels: ““Tuvi” on üks naljakamaid, aga samas tõetruumaid näidendeid elust teatris, mida ma eales lugenud olen.” Danielsi vaimustas näidendi puhul selle universaalsus, et samad teemad on ühtviisi kõnekad nii Eestis kui Ameerikas. “Tuvi” on Danielsi sõnul “pöörane, osalt farss, osalt hingeminev, aga üdini võluv.”
Andri Luup: ““Tuvi” teekond USAsse käis Eugene O’Neilli keskuse kaudu ja kõik New Yorgi näitlejad, lavastajad ning näitekirjanikud, kellega ma Stage Islandi draamaseminaril kahe aasta jooksul kokku puutusin, kiitsid Sean Danielsi kui lavastajat, kes suudab asju tõeliselt elustada. Me saime omavahel kiiresti hea kontakti, nii et mul on väga hea meel, et see näidend tema kaudu Eestist nii kaugele jõudis. Ja sama hea meel on mul selle üle, et see näidend ka Eestis lavale jõuab, Maria Petersoni lavastuses. Et ka siin on kokku saanud nii head näitlejad ja lavastaja.”
“Tuvi” on komöödia sõnateatrist Hermes, mis võitleb koha eest päikese all. Kus on publik, mida talle öelda ja milline žanr valida? Need on küsimused, mis tekitavad peavalu kõigile. Hermesel puudub oma nišš ja see on vaja kiiremas korras leida. Äkki teha midagi tõeliselt radikaalset või leiutada midagi täiesti uut ning enneolematut? Teatridirektoril on lahendus, aga kõik näitlejad näivad liimist lahti olevat. Lahenduse peab pakkuma uus noor lavastaja, kes haarab härjal sarvist ja paneb vanad harjumused ja suured staarid tuleproovile. Kas teha midagi vastu oma tahtmist või mitte teha, selles on küsimus. Ja mida teha nii isiklike kui üldiste ideaalidega?
“Tuvi” žanrimääratlus on katastroof kolmes vaatuses. Autori Andri Luubi sõnul on katastroof ühtaegu nii traagiline kui koomiline: “Ühest küljest on kõik lood katastroofid – antiikdraamad ja tragöödiad samuti – ning kuna tegevus toimub kollektiivis nimega Hermes, siis on kohane seda omapärast määratlust kasutada. Samas on katastroof ka koomiline, eriti kui taolist lugu kõrvalt vaadata. Katastroofi puhul tekib alati küsimus, kelle jaoks katastroof: kas tegelaste, vaataja või tegijate endi jaoks. Selles mõttes peaks sõna “katastroof” mõjuma intrigeerivana meile kõigile. Ja ideaalis meelitaks meid mõtlema sellele, mis võiks olla katastroofi vastand.”

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411