Reede, oktoober 25, 2013
 

Tööpuudus taandub tasapisi

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Suur töökohtade nappus hakkab mööda saama ja järjest enam inimesi on leidnud ameti, aga ikka leidub neid, kes aina paremat ja meelepärasemat ametit otsivad.
Eesti töötukassa Hiiumaa osakonna teenusekonsultant Jana Tammeveski rääkis, et olukord paraneb tasapisi – töötuid on arvel vähem kui mullu ja töökohti on pisut rohkem pakkuda.
Eesti töötukassa andmetel oli tänavu oktoobri keskel Hiiumaal töötuna arvel 246 inimest ehk 41 võrra vähem kui mullu. 21. oktoobri seisuga oli kõige rohkem, 82 töötut arvel Kärdlas, Pühalepas 57, Käinas 51, Kõrgessaares 35 ja Emmastes 21 töötut.
Mullu samal ajal oli arvel 287 töötut. Seega langes töötuse määr tööealise elanikkonna hulgas Hiiumaal mulluselt 6,5 protsendilt 5,5 protsendile. Eesti keskmine oli tänavu 5,0 ja mullu 5,7 protsenti.
Tammeveski tõdes, et paljud registreerivad end küll töötuks, aga otsivad ka ise aktiivselt tööd nii Hiiumaal kui mujal Eestis ja välismaaltki. “Töötavad mõnda aega mujal, aga leides tasuva koha kodu lähedal, pöörduvad saarele tagasi,” kirjeldas Tammeveski tüüpilise töödotsiva hiidlase käitumismustrit.
Rõõmu teeb talle, et on ka neid, kes saanud töötukassa kaudu koolitust või ümberõpet ja nemad leiavad endale suhteliselt kiiresti rakenduse.
Töötukassal oli oktoobri keskpaigas Hiiumaal pakkuda 27 töökohta, neist 8 avaliku tööotsingu kaudu, 12 töökohta vahendab tööandjate soovil vaid töötukassa ja kuuel juhul teeb eelvaliku töötukassa osakond. See tähendab, et töötukassa saadab sobivate kandidaatide nimekirja, kelle vahel tööandja teeb valiku.
Tänavu oli kogu septembri­kuu jooksul vahendada 76 töökohta, mullu septembris palju vähem, vaid 43.
Mullusega võrreldes vähenes septembris töökohtade arv, kus vajatakse oskustöölisi ja käsitsi töö tegijaid. Samas suurenes nõudlus teenindajate ja müügitöötajate järele. Nagu mullu nii ka tänavu ei ole pakkuda ühtegi töökohta ei põllumajanduses ega
kalanduses.
Eriti üllatav on, et arvel olevale 11 tippspetsialistile oli pakkuda 13 töökohta. “Samas vajatakse tippspetsialiste eri valdkondades ja iga spetsialist ei sobi teisele alale,” selgitas Jana Tammeveski. Näiteks otsiti nõustamiskeskusesse pikka aega tulutult logopeedi ja politseisse uurijat.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411