Reede, oktoober 18, 2013
 

Söögisellide kogemus jõuab Grüne Wochele

ERAKOGU
Hiidlaste koostöökogu sai kutse jaanuaris 2014 Berliinis toimuvale maailma suurimale põllumajandus- ja toidumessile Roheline Nädal
(Grüne Woche).
Kutse tulla tutvustama rahvusvahelise koostööprojekti Sirguvad Söögisellid/Growing gastronauts kogemust, saatis Saksamaa mahefarmerite, toidutootjate ja turustajate ühendus BÖLW. See organisatsioon korraldab Rohelisel Nädalal rahvusvahelise konverentsi “Linn ja maa: Kuidas saab linn panustada mahepõllumajandusse”.
Esialgse kava kohaselt lähevad konverentsile kogemusi jagama Sirguvad Söögisellid projektijuht Ly Kaups ja Hiidlaste koostöökogu tegevuskeskuse juhataja Reet Kokovkin.
BÖLWi projektijuht Joyce Moewius teatab, et koostöökogu eduka projekti vedajad soovitas kutsuda ettekannet tegema Eesti põllumajandusministeerium.
Põllumajandusministeerium tellis äsja ka koostöö­kogult kümme koolitust koolikokkadele ja kodundusõpetajatele, kellele samuti projekti kogemusi jagatakse. Neist üks toimub Hiiumaal, üheksa mujal Eestis.
“Projektidega on nagu lutsu­kividega, vahest viskad ja tuleb kümme lainet, vahest läheb otse põhja – see projekt on toonud kaasa edasilainetusi – ega me ei osanud seda ette näha, aga nii see läks,” märkis Ly Kaups rahulolevalt Hiidlaste koostöökogu üldkoosolekul.
Ly Kaups rääkis, et septembris Inglismaal toimunud kokkusaamisel avaldasid kõik partnerid soovi mõne samateemalise projektiga jätkata. “See on hästi hea, et jätkata tahetakse ning näitab, et kõik osalenud koostöökogud hindavad senitehtut,” nentis Kaups.
Ta rääkis, et kahjuks on Inglismaa ja Prantsusmaa lapsed kohalikust toidust kaugenenud veel rohkem kui meie lapsed ega tea üldse, kust tuleb piim, kust porgand. Ka pole tihtipeale koolisööklaid ja lapsed käivad koolis, võileivakarp kaasas. “See on meie võimalus õppida nendelt, kuhu me võime jõuda kui me nendele asjadele tähelepanu ei pööra,” nentis ta.
Sirguvad Söögisellid võitis septembris Põhja- ja Baltimaade rahvusvaheliste
LEADER-koostööprojektide konkursil esikoha alagrupis Kohalik ressurss ja keskkond. Kokku esitati konkursile 60 projekti, millest valiti võitjad viies kategoorias.
Koostöökogu liige Georg Linkov uuris, mis võib olla nii suure edu põhjuseks. Kaups pakkus, et toit on teema, mis puudutab paljusid. Koostöökogu juhatuse liige Anu Piel­berg, kes auhinda vastu võtmas käis, lisas, et paljudele meeldis väga projekti eesmärk – et laste toidulauale jõuaks puhas, kodulähedane toit ning lapsed saaks uuesti selgeks, kust ja kuidas toit lauale jõuab.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411