Teisipäev, oktoober 22, 2013
 

Neljandikud said näpud jahuseks

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Leivanädalal külastasid Hiiumaa koolide õpilased Kärdlas leivatööstust, kus leiba tehakse endisaegsel viisil – käsitsi.
Tavaks on, et saare koolide neljandate klasside õpilased külastavad leivanädalal Hiiumaa tarbijate ühistu leivamaja, kus küpsetatakse suur osa meie kauplustes müügil olevatest saiadest-leibadest.
Eelmisel neljapäeval suurte taignasegamiskatelde vahel uudistades sai nii mõnigi Lauka kooli laps varruka või näpu jahuseks. Tavapäraselt jutukad kuulasid nüüd vaikselt tehnoloog Lii Ula selgitusi ja jälgisid üksisilmi leiva­tegijaid.
“Õpilasi üllatas, et leib valmib käsitsitööna,” ütles Lauka kooli lapsi saatnud õpetaja Aave Kark. “Nad oletasid varem, et ühest konveieri otsast läheb sisse jahu ja teisest tuleb välja leivapäts.”
Kuigi leivategu jälgisid lapsed huviga, kiikas nii mõnigi õpilane ka valmivate saiapätside ahju.
“Mulle maitses kõige rohkem Pille sai, mida sai soojana otse pätsist murda,” ütles Raigo Rako.
Ta rääkis, et leiba sööb ta samuti meelsasti ning nende koju ei osteta üht kindlat sorti leiba, vaid iga kord erinevat. Seepärast ei osanud ta oma lemmikleiba öeldagi.
“Mina polnud kunagi karaskit söönud,” ütles Raigo klassiõde Anni Kark taldrikutelt värske saia-, karaski- ja leivatükikesi suhu noppides. Ta arvas, et Hiiumaal valmistatud leibadest on ta ilmselt kõiki maitsta saanud, lemmikuks peab aga Jüri leiba: “Sellel on lihtsalt hea maitse.”
Hiiu Pagaris küpsetatakse 11 eri sorti leiba, millest kõige tuntum ja aastakümneid tootmises on suur Hiiumaa leib.
Eesti leivaliidu igaaastane leivakampaania on pühendatud rukkileivale. Tänavu kandis see nime “Leiba ei asenda”.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411