Teisipäev, oktoober 1, 2013
 

Merest leitud, millega tegu?


Dan Lukas
Kärdla sadama süvendustöödel leiti merepõhjast metallist detailid. Hiiumaa muinsuskaitse vaneminspektor Dan Lukas oletas, et tegemist on kas laeva ballastraskustega, toormetalliga, näiteks Kalevivabriku assivabriku valukoja tarvis, või siis aurumasina kolde detailidega.
Merearheoloog Vello Mäss pakkus, et tegemist võib olla metallikaubaga juhul, kui kangid on tsingist või tinast. Kui aga kangid on malmist, võib olla tegemist suure aurukatla kolde söeresti detailidega. Mässi hinnangul on see isegi tõenäolisem, kuid igaks juhuks peaks jõudma selgusele metalli liigis. “Pole välistatud ka toormetall valukoja tarvis, igal juhul mitte ballast – ballastikangid, mida näinud olen, on oluliselt teiste mõõtmetega ning palju robustsemad,” ütles Mäss Lukasele.
Lukas rääkis, et proovis kange esialgu testida magnetiga ja magnetit need võtsid, ehkki mitte nii hästi kui terast. Lukas lubas leidudele viiliga kallale minna, kuid esialgu jäävad otsad lahti ja pole selge, millega tegu. Kui kellelgi on kindlamaid ideid, siis Dan Lukas ootab teateid.
HR

 

Kommentaarid: 2

(kommenteerimine on suletud)

 
 • malm

  malmiga on tegemist,peale peaks olema kirjutatud atherton ja redcar , üldiselt peaks Mäss õigel teel olema

   
   
   
 • malm

  redcar on muide linn inglismaal kus on vana metallitöötus

   
   
   
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411