Reede, oktoober 25, 2013
 

Kahe suure koalitsioon sündis napilt

Valimised võitnud valimisliit Üks Hiiumaa ja Isamaa ja Res Publica Liidu nimekiri sõlmisid eile hommikul pärast raskelt kulgenud läbirääkimisi koalitsiooni eelkokkuleppe.
Koalitsiooni valitsemisleping aastateks 2013–2017 kirjutatakse alla täna.
Kokkuleppe hinnaks oli Üks Hiiumaa esinumbri Jaanus Valgu taandumine volikogu esimehe kohale.
Rekordiliselt tugeva isikumandaadi, 426 häält saanud IRLi esinumber Georg Linkov ei olnud nõus leppima vähemaga kui vallavanema koht. “Lihtsalt rahva ootus oli nii suur,” põhjendas Linkov, miks tema kohast loobuda ei saanud. “Jaanus seadis Hiiu valla huvid kõrgemale isiklikest,” tunnustas Linkov partnerit.
Jaanus Valk tunnistas, et selle koha pärast käis kõva vaidlus ja äärepealt oleks koalitsioon sündinud ilma ühe nn suureta. “Suurteks” nimetas ta Valimisliitu Üks Hiiumaa ja IRLi nimekirja, mis mõlemad said Hiiu valla volikogus 6 kohta. “Mul on hea meel, et Üks Hiiumaa näitas tarkust ja suutis seda siiski teha,” ütles Valk.
Ta ei nõustunud keskerakonna esinumbri Ants Vahtrase valimiste eel välja öeldud oletusega nagu olnuks koalitsioon juba enne valimisi kokku lepitud ja ütles, et äärepealt oleks koalitsioon sündinud ühe läbirääkimiste osapooleta.
“Me ei tunne end kaotajana, sest pakett, mille kokku leppisime on nii kõva,” lisas Valk. Ta ütles, et kokku lepiti koalitsiooni juhtimispõhimõtted, volikogu komisjonide juhid, see, kes määrab vallavalitsuse osakonnajuhid ja valitsemise põhimõtted.
Linkov nimetas paketti win-win lahenduseks, millest võidavad mõlemad osapooled kuna nii volikogude komisjonide kui osakonnajuhatajate kohad jagati võrdselt.
Samas tunnistas vallavanemana üle 13 aasta Kõrgessaare valda juhtinud Valk, et volikogu esimehe koht on tema jaoks uus väljakutse, millega tuleb harjuda. “Ma pean natuke seda rolli enda jaoks seedima, kui kõik läheb ilusti, siis ei ole see pettumus,” ütles Valk.
Hiiu valla volikogu esimehe, nagu ka vallavanema amet on mõlemad täistööajaga ja -palgaga kohad.
Üks Hiiumaa sai 19liikmelises volikogus kuus ja IRL samuti kuus kohta. Opositsiooni jäävad Reformierakond, Keskerakond ja Sotsiaal­demokraatlik erakond, kes kõik said kaks mandaati. Valimisliit Vabad Hiiumaa Kodanikud sai volikogus ühe koha.
Jaanus Valk ütles, et läbirääkimiste teemaks oli ka nn väikeste kaasamine. “Meie arvasime, et kui kaasata sotsid, võiks koalitsioonis olla ka Reformierakond, aga see neile ei sobinud ja siis jäi kaks suurt,” selgitas Jaanus Valk.
Georg Linkov lisas, et praegune suur koalitsioon on Hiiu vallale parim, eriti tulevikule mõeldes. “Rasked läbirääkimised näitasid, et suudame kokku leppida.”

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411