Teisipäev, september 10, 2013
 

Käi vasakus teeservas ja helgi

Maanteeamet tuletab kõigile liiklejatele meelde, et liiklusseadus kohustab jalakäijat asulavälisel teel liikuma vasakpoolsel teepeenral ning pimedas, hämaras ja halva nähtavuse tingimustes kasutama helkurit, ohutusvesti või valgusallikat. Vajalik on helkur ka linnatänaval, kuna tänavavalgustus ei ole igal pool piisav.
“Vasakul teeservas tuleb käia seepärast, et inimene näeks talle lähenevat sõidukit ja oskaks selle eest hoiduda,” selgitas maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg aegade jooksul muutmata püsinud reeglit.
Reegel ei kehti jalgratturitele, kes peavad liikuma tee parempoolses servas. “Küll aga kehtib kõigile – nii jalakäijatele, õhtupimeduses sörkijatele, jalgratturitele kui ka näiteks rulluisutajaile – kohustus ennast pimedal ajal helkuri, ohutusvesti või valgusallikaga nähtavaks teha,” märkis Sellenberg.
Maanteeamet jagab ka sel sügisel koostöös politseiga liiklejaile 5300 jalgratturi ohutusvesti, 6800 jalgratta kodara­helkurit ja 2240 komplekti jalgratta märgutulesid (valge ja punane tuli).
Lisaks annab maanteeamet alanud õppeaastal igale esimese klassi õpilasele liiklusaabitsa ja seegi on iga­sügisene tava. Koostöös politseiga jagatakse esimese klassi õpilastele ja õpetajatele kokku üle 14 000 liiklus­aabitsa, mis aitab selgitada olulisi liiklusreegleid. Aabitsast leiavad nii laps, lapsevanem kui ka õpetaja tarkusi, kuidas käituda igapäevastel liiklusolukordades ja mida teha siis, kui mõni teine liikleja käitub valesti. Seal on juttu ka sellest, kui oluline on end pimedas nähtavaks teha ja mida peab teadma jalgrattaga sõitmisest.
Mullu hukkus otsasõidu tagajärjel 16 pimedal ajal liigelnud jalakäijat, neist 13 asulavälisel teel. Käesoleval aastal on pimedal ajal hukkunud 4, vigastada saanud 48 jalakäijat ning jalakäijatele otsasõitude arv on varasügise saabudes taas suurenemas.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411