Teisipäev, juuli 23, 2013
 

Soovide puu jääb tähistama kunagise Hüti klaasikoja asukohta

Harda Roosna
Kunstnik Valev Sein lubas juba viis aastat tagasi kui tähistati 380 aastat Hüti klaasikoja asutamisest, et püstitab koja asukohale monumendi.
Tollal kiiruga valminud mälestusmärk sai tehtud käepärastest vahenditest, jändrikust puutüvest, alusest ja raudlatist kokkukeevitatud okstest, mille otsa torgatud tühjad viinapudelid.
Monument “Soovide puu”, mis laupäeval Hütis avati, oli tehtud lattrauast ja pudelitest nagu eelminegi, kuid märksa võimsam. Seekord polnud kasutatud puitu ning lisatud oli kive ja valgust. Monumendi 12 raudlatti on ringikujuliselt püsti asetatud ning neid ühendav “okste”võrgustik moodustaks justnagu puu, mille iga haru otsas tühi viinapudel. Kokku 450 pudelit.
Põhjuseks, miks monumendi materjaliks valiti tühjad viinapudelid, nimetas autor Valev Sein, et sedasorti pudeleid tagasi ei võeta. Samuti olid pudelid Hüti klaasikoja oluline toode.
Monumendi nimi on “Soovide puu” ja iga soovija sai tühja pudeli sisse panna veekindla markeriga läbipaistvale kilele kirjutatud soovi. “Killud toogu õnne!, “Et klaasikunst Hiiumaal ellu ärkaks!”, “Hiidlased, tulge koju tagasi!”, “Õnne ja armastust!” – niisugune on väike valik soove, mis “puu” külge seati.
Lisaks monumendi avamisele sai Hütil kuulata ettekandeid ja tutvuda klaasi võimalustega, soetada klaasikunstitarvikuid ja osta unikaalseid klaasnõusid, katsetada klaasile graveerimist ja proovida klaasilõikamist, mis erilise õlinoaga osutus üllatavalt lihtsaks.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411