Reede, juuli 12, 2013
 

MTA kontrollib üritusi

Maksu- ja tolliamet hoiab ka sel aastal silma peal suveürituste korraldajatel, kontrollides kuni suve lõpuni selliste ettevõtete käibe deklareerimise õigsust ning tööjõuna kasutatavate inimeste kajastamist tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonil.
MTA kontrolliosakonna juhataja asetäitja Ramses Alliksoo sõnul näitavad kontrollide tulemused, et just lühiajalise iseloomuga suveürituste korraldamise puhul varjavad ettevõtted julgemalt oma käivet ning hoiavad kõrvale tööjõumaksude tasumise kohustusest.
“Suveüritusi korraldavate ettevõtete jaoks vähendab vahelejäämise riski lisaks tegevuse lühiajalisele iseloomule ürituste korraldamisega kaasnev suur sularahakäibe osakaal. See võimaldab ettevõtetel lihtsamini varjata oma käivet ning maksta töötajatele ümbrikupalka,” selgitas Alliksoo.
“Sageli nimetab ettevõtja oma tööjõudu vabatahtlikeks, kelle osas tal puudub kohustus maksta töötasu või normeerida töötunde. Aga kui inimene tunnistab, et saab üritusel töötamise eest siiski tasu – kas siis rahas või mingi toote või teenuse näol – on tegemist töö eest saadud hüvega, mis tuleb ettevõtjal deklareerida,” kirjeldas Alliksoo suveüritusi korraldavate ettevõtjate maksudest kõrvalehoidmise viise.
“Loomulikult tuleb siin lähtuda mõistlikkuse põhimõttest ja näiteks vabatahtlikele pakutud lõunasöögi puhul me tõepoolest tulumaksu tasumist ei eelda.”
Kui töötaja teeb tööandjale tööd, alludes tema juhtimisele ja kontrollile, tuleb selle eest maksta töötajale töötasu. Töötasu deklareerimise kohustus on tööandjatel ka siis, kui tegemist on ühekordsete ja ajutiste tegevuskohtadega.

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411