Teisipäev, juuli 9, 2013
 

Klaasikunst vallutab pastoraadi

Valev Sein
Kõrgessaare vallas Pihla külas asuvas Reigi pastoraadis avatakse Hiiu saarel seninägematu klaasikunsti ülevaatenäitus 25 autorilt.
Nii jõuab esimest korda ajaloos Eesti klaasikunst sellises mahus tagasi Hiiumaale, oma hälli juurde. Ülevaatenäitusega “Liivast oled sa võetud…” tähistavad klaasikunstnikud Eesti esimese, aastatel 1628–1664 tegutsenud Hüti klaasikoja 385. aastapäeva.
Üks näituse korraldajatest, klaasikunstnik Kalli Seina ütles, et Eesti klaasikunstnike jaoks on Hüti klaasikoda märgilise tähendusega ning Eesti klaasitööstuse ajalugu arvestataksegi selle tegutsemise algusest.
Läbilõige hetkeseisust
Eesti klaasikunstnike ühendusel on tavaks korraldada igal aastal paar suuremat ühisnäitust. Seekordne näitus annab peaaegu täieliku läbilõike meie kaasaegse klaasikunsti hetkepildist, esindatud on tegevklaasikunstnike kõik vanusegrupid ja pea kõik Eestis viljeldavad klaasikunstitehnikad.
Reigis saavad huvilised tutvuda 25 autori töödega: Ivo Lill, Eve Koha, Rait Prääts, Maie Mikof-Liivik, Viivi-Ann Keerdo, Kai Koppel, Pilvi Ojamaa, Kersti Vaks, Tiina Sarapu, Kalli Sein, Eeva Käsper, Kai Kiudsoo-Värv, Agnes Torm, Sofi Aršas, Piret Ellamaa, Malle Hallimäe, Niina-Anneli Kaarnamo (Soome), Anne-Liis Leht, Helena Orgla, Kaire-Leen Varik, Birgit Pählapuu, Kateriin Rikken, Kristi Ringkjob, Maret Sarapu ja Anna-Maria Vaino.
Eesti professionaalsele klaasikunstile alusepanijaks loetakse Maks Roosmad, kes on Hüti klaasikoja ajalugu süvitsi uurinud ja koos tudengitega korraldas aastatel 1958–1961 seal väljakaevamisi. Kõik eelnimetatud on EKA klaasikunsti eriala haridusega, seega kaudselt ka Maks Roosma, kes klaasikunstiosakonna 75 aastat tagasi üles ehitas järelkäijad.
“Klaasinäituse näol on tegemist Hiiumaa jaoks esmakordse võimalusega tutvuda nii põhjalikult Eesti professionaalse klaasikunstiga – kunagi varem pole siin suuri klaasinäitusi olnud,” kinnitas  Sein, kel kodu Kõrgessaare vallas.
Näituse avamisel ja Hüti klaasikoja aastapäevapidustustel on kohal ka suur hulk tööde autoreid: “Paljude klaasikunstnike jaoks on Hiiumaa huvitav sihtpunkt, kus käidud korra või paar, aga avamisele sõidab enamik autoreid kohale.”
Sobilik asukoht
“Asukoha valikul ei olnud palju mõelda, sest sellist piisavalt suurt ruumi, kus eksponeerida eriilmelisi teoseid, ei ole Hiiumaal kuigi palju,” selgitas Sein. “Reigi pastoraat oma rustikaalse ehk maalähedase ja tahumatu iseloomuga on klaasinäituse jaoks suurepärane paik – põliste massiivsete kiviseinte ning klaasi kirkuse ja sära vahel tekib sobiv kontrast, leidub palju ruume, erinevaid nurki, nii pimedaid, kui valgeid, mis võimaldab eksponeerida erinevaid autoreid ja tekitada erineva emotsiooniga paiku.”
Samas soovivad näituse korraldajad eksponeerida ka praegu kasutuseta seisvat pastoraati. “Tegu on vana ja väärika ajalooga hoonega, millele pidev juurdepääs puudub,” selgitas Sein. Avamisel tutvustabki Hiiumaa muuseumi peavarahoidja Helgi Põllo pastoraadi ja seda ümbritseva pargi ajalugu.
Näitus avatakse laupäeval, 20. juulil kell 17, uksed on lahti iga päev kella 12-17ni ning see on avatud kuu aega.
Näituse pealkiri on kummardus piiblifraasile, kuna selle asupaigaks on Reigi kiriku ajalooline pastoraadihoone. Teisalt viitab pealkiri klaasi põhilisele toorainele – liivale – mida omal ajal Hüti klaasikoja jaoks kaevandati siitsamast Hiiumaalt.
Kujundas Eesti lavastuskunstnike liidu esinaine Maret Kukkur, kelle juured Hiiu saarel.
Toetavad Eesti kultuurkapital, AS Liviko, Eesti klaasikunstnike ühendus, OÜ Faasion, OÜ Ideeklaas, Hiiu maavalitsus, OÜ Klaasissepp ja EELK Reigi Jeesuse kogudus.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411