Reede, juuli 26, 2013
 

Kes peseb meie mälestusmärke?

Pühapäeval ja esmaspäeval käis salapärane seltskond Hiiumaal pesemas ja lilledega kaunistamas nõukogudeaegseid mälestusmärke. Esmaspäeval oldi ametis Kivi Jüri juures. Mälestusmärgi pesijaid märkas ristmikust mööda sõites kaitseliidu nooreminstruktor Taimo Juhe.
Kaitseliitlane Urmas Selirand rääkis, et nad võtsid ühendust nii muinsuskaitse vaneminspektori Dan Lukasega kui Kärdla linnapea Georg Linkoviga.
Lukas vastas, et muinsuskaitsele ei peagi muinsuskaitsealuse objekti hooldamisest teada andma, teatada tuleb objekti omanikule. Linkov ütles, et linnale, kellele mälestusmärk kuulub, pole soovist seda pesta keegi teada andnud.
Samamoodi käidi omavalitsuste teadmata pesemas ja lilledega kaunistamas Käinas ja Tahkunas asuvaid mälestusmärke.
Paar aastat tagasi oli samasugune juhus, kus keegi käis saarel nõukogudeaegseid mälestusmärke hooldamas. Tookord uuris Hiiu Leht, kas mälestusmärkide omanikele on aktsioonist teada antud, ka siis polnud ükski omavalitsus, kelle maadel need seisavad, sellise abistamisaktsiooniga kursis.
Ka siis ei õnnestunud hooldajate kohta teada saada muud, kui et Kivi Jüri pesijaid “turvas” Vene saatkonna numbrimärgiga auto. Samal päeval jäi üks Vene saatkonna numbrimärgiga auto pildile ka Heltermaa sadamas praami ootejärjekorras.
Urmas Selirand leiab, et kui hooldajatel on head kavatsused, oleks viisakas enda soovist märku anda. Ei lähe sa ju naabri õue tema autot pesema kuigi see sinu meelest väga tolmune on.
Hiiu Lehe toimetus on samal seisukohal – viisakas on oma kavatsustest teada anda. Vastasel juhul näitab see mitte hoolimist, vaid suurriiklikku üleolekut – kuigi olete iseseisev riik, tulen ja teen teie õuel, mida tahan.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411