Teisipäev, mai 21, 2013
 

Suuremõisa loss mõisapärlite seas

Eestis on hulga säilinud mõisaid, millest mõned on tõelised pärlid. Õhtuleht koostas kaunimate mõisate esikümne, kus viiendal kohal on Hiiumaa suurim mõisakompleks, mis tuntud ka Suuremõisa lossi nime all.
1750. aastatel lasi Ebba Margaretha Stenbock ehitada mõisa peahoone. Ebba Margaretha poeg Jakob Pontus Stenbock oli aga võlgade tõttu sunnitud müüma mõisa mereröövli ja Ungru krahvina tuntud Otto Reinhold Ludwig von Ungern-Sternbergile. Nende suguvõsa valdusse jäi barokk-rokokoo stiilis kavandatud mõis 1919. aasta võõrandamiseni.
Hiiumaa turismiliidu juhatuse liige Ly Kaups ütles, et ehkki mõisate reastamine on küllalt meelevaldne, on siiski iga Hiiumaa objekti märkamine kasulik saare mainele tervikuna. “Kuigi mul on väike kartus, et äramärkimine tuli natuke vara ja külastaja võib pettuda,” ütles Kaups. “Loss on küll väljast korras ja koos giidiga saab lossilugudest kindlasti hea ülevaate, kui aga kõik ootused täituvad ja kogu mõisakompleks saab välja arendatatud, on Suuremõisa lossil suur võimalus olla Hiiumaa üks väärikamaid märke.”
Pingerea koostasid mõisa­raamatute autor Valdo Praust, mõisakontsertide korraldaja Mail Sildos, arhitektuuriajaloolane Ants Hein, ajaloolased ja mõisaomanikud Monika ja Mart Helme ning giid Rita Tammela.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411